В арсенала на руските ВС вече влизат хиперзвуковите ракети „Циркон” и балистичните ракети с дънно базиране „Скиф”, заявил бившият главнокомандващ на ВКС и сега шеф на Комитета по отбрана и сигурност към Съвета на Федерацията Виктор Бондарев. Това е първото упоменаване, че двете ракети вече са в арсенала на ВС, твърди inforeactor.ru.
Какво обаче означава „в арсенала”? Това не е равнозначно на приемане на въоръжение. При това се съобщава, че ракетните крайцери е планирано да бъдат въоръжени с тези ракети през идващата 2018 г. Възможно е първите ракети вече да са получени във флота, но още не са инсталирани.
 

Беше планирано до края на тази година да завършат държавните изпитания на „Циркон”, а от следващата година да започне тяхното серийно производство. Не е изключено Бондарев да е имал пред вид именно завършването на изпитанията. Във всеки случай едва ли репликата е изпусната случайно. Възможно е в областта на морските оръжия да настъпва нова епоха, пише inforeactor.ru.
 
БЛИЦ е писал не веднъж за „Циркон” и сега само припомняме, че ракетата може да изравни шансовете на САЩ и РФ при безядрен конфликт, без Русия да разполага със самолетоносачи. След старта ракетата набира височина 40-50 км, където съпротивлението на въздуха е минимално, със скорост 8М преодолява разстоянието 400 км до самолетоносача за броени минути и се стоварва вертикално върху него. Няма с какво да бъде прехваната. Преди началото на падането радиолокационната глава за самонасочване точно определя главната цел и удря именно нея.
 
Повече внимание заслужават балистичните ракети „Скиф”, тъй като за тях БЛИЦ пише за първи път.
 
Тези ракети не нарушават договора за морското дъно, тъй като той не се отнася за вътрешните води на Русия, включително плитководното Бяло море (дълбочина до 343 м) или дълбокия Байкал (дълбочина до 1642 м). Крайбрежните води на Северния ледовит океан също са място за законно поставяне на дънни ракети.
 
„Скиф” е балистична ракета с голяма далечина за подводници. Ще се съхранява на морското дъно в специален контейнер, който я изолира от водното налягане и осигурява връзка със сухоземния пункт за управление. При подаване на сигнал от брега контейнер със сгъстен въздух продухва водата от цистерната и тя изплава примерно на 50 м. От там ракетата стартира като от подводница.
 
Предимствата на дънното базиране са очевидни: атомните подводници са много по-скъпи от техните ракети, при това могат да бъдат проследени с хидроакустика. „Скиф” не могат да бъдат поразени с термоядрени заряди, защото няма да се знаят координатите и водата ще поеме удара.
 
Построяването на бетонните шахти и поддържането им струва много пари. При това могат да бъдат ударени дори с точни не ядрени удари. За тези пари могат да се разположат множество „Скиф”.
 
Редакция БЛИЦ (по публикация в life.ru)