Доскоро „цивилизованият“ европеец гледаше с насмешка и погнуса на азиатските и южноамериканските практики за похапване на насекоми, но днес вече пипалца и краченца се настаняват и в насъщния на модерния човек. Напук на пържените скакалци и панираните бразилски хлебарки, финландска фирма наскоро обяви, че стартира продажбата на хляб с щурци.

Под търговската марка „Робъртс крънчи крикетс лоуф“ във Великобритания пък беше пуснат в продажба първият хляб, в чиито състав са включени 336 скакалци, пише в. „Метро“.

Специалисти отчитат, че брашното и хлябът от скакалци са с отлични вкусови качества. Научният термин за консумацията на насекоми е ентомофагия, припомня изданието.Те са полезни и за стомашночревния тракт, тъй като съдържат големи количества фибри от хитин, които повишават нивата на метаболитните ензими в червата.

Хлябът със скакалци е полезен продукт с високо съдържание на протеини, обясняват специалисти. Те успокояват, че консумацията на типа буболечки, използван в насъщния, не крие рискове за здравето, дори напротив – зарежда с много повече позитиви, отколкото хапването на обикновен хляб. Те се дължат на висококачествения протеин, който съдържат буболечките. В комбинация с алтернативи на бялото брашно, продуктът се превръща в една здравословна и питателна храна, от каквато човечеството има нужда днес.

Неотдавна Финландия вдигна забраната за влагането на насекоми в хранителни продукти. Търговската марка на новия хляб е Frazer Cricked Bread, но според публикувани постове в социалните мрежи потребителите не бързат да си купят от него.

В. „Мирър“ припомня, че над 2 милиарда души по света ядат насекоми. Тази храна е богата на мастни киселини, на калций, желязо и витамин B12.

Буболечките тепърва навлизат като хранителен продукт в модерния свят. Консумацията на ядливи насекоми преживява пик в световен мащаб, след като над 2 милиарда души са опитали под различна форма на ястия над 1900 буболечки само за 2018 г.

Нараства и броят на специализирани производители на хранителни насекоми, както и фермите, в които предвидените за храна на човечеството екземпляри се отглеждат.