Бедуините смятат камилското мляко за еликсир на живота. В Азия и Африка смятат, че то има целебни свойства. Камилското мляко бавно печели популярност на Запад и първата ферма за камили с мандра в Европа вече бе създадена в Холандия.
<br /> <br /> Полицаи не повярвали на очите си, когато се натъкнали на три пасящи камили в амстердамския район Ден Бош, носещ името на известния художник Йеронимус Бош. Мароканци, живеещи в квартала, ги уверили че нямат нищо общо с животните и че те са собственост на студент, който живее наблизо. Тази сценка се разиграла през 2006 г.<br /> <br /> Франк Смитс управлява единствената камилска ферма в Европа. &quot;Камилите са моята страст&quot;, казва опитният агроном. &quot;Камилите, за разлика от останалите животни, дават мляко, което е най-близо до майчиното мляко на човека&quot;. Фермата &quot;Камелмелкерий Смитс&quot;, която се намира на 15 минути с кола от Ден Бош, се радва на все по-голяма популярност. Дори от чужбина идват хора, за да видят как се доят камилите, да докоснат животните и, разбира се, да опитат млякото.<br /> <br /> &quot;Вкусно е, като кравешкото мляко, но не е никак сладко&quot;, каза жена от Германия. &quot;Бих го купила, ако го имаше в магазина&quot;. А тъкмо това е мечтата на 27-годишния Смит: да види камилското мляко по рафтовете на магазините.<br /> <br /> &quot;По-хранително е от млякото на кравите&quot;, каза Смит, който има стадо от почти 50 камили. &quot;Нискомаслено е, не съдържа почти никаква захар, а в него има много минерали, както и витамин С&quot;. Камилското мляко не съдържа също бета и лактоглобулин - протеин, който може да причини алергия към млякото.<br /> <br /> &quot;Диабетиците се чувстват по-добре, ако редовно приемат камилско мляко&quot;, твърди доктор Марсел Смитс, баща на Франк. &quot;То може дори да се окаже новата здравословна храна за Европа&quot;. Университетът във Вагенинген е специализиран в проучвания върху храните и Смитс го насърчава да изследва ефекта от консумиране на камилско мляко.<br /> <br /> От стотици години бедуините в Арабия и Северна Африка, както и азиатците, отглеждащи камили, знаят, че камилското мляко е много полезно. Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) потвърди отдавна, че то е по-хранително от други видове мляко.<br /> <br /> Смитс снабдява с продукта си складове за храни, както и магазини на мароканци, турци и сомалийци. Франс Смитс е изгубил доста време, за да получи лицензите, необходими за продажба на млякото, тъй като камилите не са класифицирани в ЕС като селскостопански животни и не е позволено да бъдат внасяни извън Евросъюза за тази цел.<br /> <br /> Първите три камили на Смитс идват от карибските острови на Холандските Антили, които са част от суверенната територия на Холандия.<br /> <br /> Смитс е изобретил доялна машина специално за камили и се е научил как да се справя с темперамента на животните. &quot;Камилите майки дават мляко само когато малкото стои до тях. Освен това то трябва да е точно тяхното камилче&quot;, обяснява той. &quot;Те стават годни за оплождане на четири години, което обяснява защо ги даваме на зоопаркове до тази възраст&quot;.<br /> <br /> Тези допълнителни разходи обясняват защо камилското мляко е скъпо и струва по около осем долара на литър. Както и защо холандците все още не са се отказали да ядат своето любимо сирене гауда. &quot;Камилското сирене е великолепно&quot;, казва Смитс. &quot;Но все още не сме успели да му дадем добра цена&quot;. Въпреки това Смитс разширява асортимента си и неотдавна излезе с нов продукт - &quot;Камелка&quot; - шоколадови бонбони, съдържащи &quot;100 процента камилско мляко&quot;<br />