Лаборатории в цял свят довършват процеса на “второто сътворение”, което се очаква да стане едно от най-големите научни постижения в историята на човечеството, пише “Ню Сайънтист”.
Според професор Дейвид Деймър от Калифорнийския университет в Санта Крус учените ще успеят да създадат изкуствен живот след пет до десет години. Той между другото твърди това от трийсетина години, но като че неговите очаквания най-накрая може би ще се реализират. “Размахът е все по-голям – вече чукаме на вратата”, казва Диймър.
Специалистите очакват, че с помощта на изкуствени организми ще могат да произвеждат най-различни вещества от биогориво, през лекарства до абсорбенти на парниковите газове.
Противниците на изследванията предупреждават, че тази технология може да доведе до създаване на машини, които ще бъдат почти като хората.
Не се очаква обаче в обозримо бъдеще да бъде необходимо да се въвеждат някакви мерки за сигурност, защото първите организми ще бъдат много примитивни и ще им бъде нужна помощта на лабораториите, за да оцеляват.
Поредната стъпка по пътя към тази цел представиха на конференция по въпросите на синтетичната биология в Хонконг генетиците проф. Джордж Чърч и д-р Майкъл Джуит от медицинския колеж в Харвард. Те са успели да създадат в лаборатория една важна част от клетката – рибозома, без която животът е невъзможен. Учените смятат, че това дава надежда, че скоро ще могат да създадат и цяла клетка, пише “Ютарни лист”. /БЛИЦ