Публикувани са резултатите и рейтингът на страните според владеенето на английски език сред населението. Сред стоте страни, в които английският се говори много добре или добре и не е майчин език в страната, Хърватия и Сърбия са най-добрите в нашия регион.

Данните за годишния индекс на владеене на английски език (EPI) могат да служат като груба представа за уменията за общуване на английски език сред хората по света, но също така и за готовността на страните да общуват в бизнеса, инвестициите, заетостта и туризма, тъй като в крайна сметка английският е глобален език за комуникация.

Ако се намирате в Оман, Мексико или Тайланд, ще бъде много по-трудно да общувате на английски, отколкото например някъде в Европа.

В доклада на EPI се посочва, че милиони хора говорят английски като първи или втори език, а стотици хиляди говорят английски като трети или четвърти език. Той също така посочва, че страните с високо ниво на владеене на английски език са по-отворени и склонни да общуват с външния свят, във всеки смисъл на думата.Сред стоте страни в света, най-подготвени от нашия регион, чийто майчин език не е английски, са Хърватия на 13 място, Унгария на 14 място и Сърбия на високото 15 място. Те са най-добрите в този регион, за да бъдат в крак със света и могат да общуват добре в бизнеса, туризма, заетостта или инвестициите.

Ето как изглеждат първите топ 15 държави:

1. Холандия
2. Дания
3. Финландия
4. Швеция
5. Норвегия
6. Австрия
7. Португалия
8. Германия
9. Белгия
10. Сингапур
11. Люксембург
12. Южна Африка
13. Хърватия
14. Унгария
15. Сърбия

Владеенето на английски език в региона, наред с други, изглежда така: България е на 20 място, Гърция е на 21, Италия е на 30, а в топ 50 е Албания на 43 място. Турция е класирана на 69-о място.

Македония не е в топ 100 на страните, където населението говори английски.

Превод: БЛИЦ