Иракският журналист Мунтазер ас Зейди, който хвърли обувките си по американския президент Джордж Буш по време на посещението му в Багдад през декември миналата година, е поискал политическо убежище в Швейцария, съобщи швейцарският адвокат Мауро Поджиа.
АФП цитира думите на адвоката, който каза от името на Мунтазер ас Зейди, че молбата за убежище е била внесена вчера във Федералната миграционна служба на Швейцария. Поджиа допълни, че Ас Зейди иска да живее в Женева, където ще може да работи като кореспондент на ООН.
В средата на януари редица медии съобщиха, че Ас Зейди възнамерява да поиска политическо убежище в Швейцария, припомня РИА “Новости”. Официална молба за даване на убежище на иракския журналист обаче швейцарските власти не бяха получили.
По-рано днес в Ирак започна гледането на делото срещу Мунтазер ас Зейди. То обаче беше отложено за 12 март, тъй като трябва да бъде изяснен статутът на посещението на Буш – дали то е било официално или неофициално.
Инцидентът, който донесе световна слава на Ас Зейди, стана на 14 декември 2008 г. в Багдад на съвместната пресконференция на Джордж Буш и иракския премиер Нури ал Малики. Тогава 29-годишният журналист хвърли една след друга обувките си по Буш с думите: “Това е прощална целувка, куче ... от вдовиците, сираците и всички убити в Ирак”. Властите квалифицират действията му като агресивни по отношение на чужд официален представител, което е наказуемо деяние и съгласно иракското законодателство се наказва със затвор до 15 години. /БЛИЦ