Обучението на няколко хиляди украински военни във Великобритания за участие в операция за освобождаване на Крим ще включва десант на специалните части по различни начини, съобщи военният експерт Роман Свитан, цитиран от "УНИАН".

„Крим ще бъде завзет по комбиниран начин – и по суша, и по море под формата на десант, и по въздух, вече има достатъчно хеликоптери и десантчици, които ще участват в освобождаването на Крим. В Англия се подготвят въздушните и морските десантчици за изпълнение на бойни мисии“, казва той.

Според него появата на подобна информация в медиите предполага, че тези спецсили могат да бъдат използвани в близко бъдеще.

„Фактът, че това започва да попада в новините, предполага, че в близко бъдеще, въз основа на подготовката на бойното поле, което се извършва един и половина до два месеца преди действията. Не по-късно, мисля, някъде около края на август – септември – това е времето, когато нашите войски ще действат и в Крим“, казва Свитан.

Според експерта, без завземането на Крим се губи механизмът и идеята за завземането на Запорожка и Херсонска области.

"Не трябва да оставяме руските войници в Крим. Това е тилът на нашата Донецка група. Ако ги оставим там, те ще извършат същата маневра, която направиха миналата година - ще излязат от Крим и ще отидат в тила на нашата група, която ще бъде разположена в района на Донецк, и ще трябва да се върнем към Днепър“, казва Свитан.

Бързото нанасяне на мощни удари по ключови военни летища, където са базирани фронтовите бомбардировачи Су-24М и британските тактически крилати ракети Storm Shadow, показва, че руските военни са знаели за втория етап от контранастъплението на украинската армия, информират световните издания.

Буквално ден преди обявяването му от Пентагона бяха нанесени мощни удари по основните военни летища на Украйна, което не позволи на Киев да нанесе удари по цели в Крим и други региони.

Трябва да се отбележи, че след нанасянето на мощни удари по военните летища на Украйна, повече не е регистрирано използването на фронтови бомбардировачи и крилати ракети Storm Shadow, но има предположение, че ВСУ са имали известен резерв от тези оръжия.

Русия се опитва да увеличи броя на ракетите, като произвежда десетки ракети "Калибър" на месец. Това заявява Андрей Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, цитиран от "УНИАН".

Той отбелязва, че според него руският президент Владимир Путин цинично заявява на различни събития, че неговият режим е готов за мирни преговори, а в същото време се готви следващата атака срещу цивилни цели в Украйна.

Юсов отбелязва, че Русия понастоящем не само има остатъци от ракети, но и е установила тяхното производство, опитвайки се да увеличи капацитета.

"Производството на нови ракети е установено и те работят, за да се опитат да го увеличат. Всъщност всичко, което се произвежда сега, се използва веднага срещу Украйна“, казва Юсов.

Той отбелязва, че Русия произвежда десетки ракети "Калибър" на месец, докато ситуацията с "Кинжал" и "Искандер" е по-лоша за руснаците - произвеждат се само няколко от тях на месец.

Части на отделите на Министерството на вътрешните работи в Курчалоевски и Шатойски райони на Чечня са атакували украинските военни в района на Харков. Това заяви в Telegram ръководителят на региона Ахмат Кадиров, цитиран от световните издания.

„Отрядите на скъпите братя - началниците на отдели на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Курчалоевски и Шатойски райони Рустам Агуев и Гаирбек Делимханов, заедно с военнослужещите от "Запад-АХМАТ" на руското министерство на отбраната, нанесе превантивен удар срещу противника“, пише той.

Според неговите думи, ударът е бил нанесен в района на Харков близо до село Сотницки Казачок. Кадиров отбелязва, че чеченските военни са взели за основа тактиката на диверсантите от Украйна, които периодично се опитват да проникнат в Белгородска област.

Бойците от Чечня обаче, за разлика от противника, не стрелят по гражданска инфраструктура. Те атакуват изключително украински военни и тяхната техника, подчертава Кадиров.

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук