От началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация загубите на руските нашественици в Украйна вече са достигнали около 35 450 души, 1572 танка и стотици други военни машини, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, пише UNN .

Подробности

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна общите бойни загуби на противника от 24 февруари до 29 юни са приблизително:

 • персонал - ликвидирани около 35 450 (+200) души,
 • танкове - 1572 (+5),
 • бойни бронирани машини - 3720 (+16),
 • артилерийски системи - 781 (+3),
 • MLRS - 246 (+3),
 • системи за противовъздушна отбрана - 103 (+1),
 • самолет - 217 (+0),
 • хеликоптери - 185 (+0),
 • БЛА оперативно-тактическо ниво - 640 (+4),
 • крилати ракети - 142 (+3),
 • кораби/лодки - 14 (+0),
 • автомобилна техника и цистерни - 2598 (+9),
 • специална техника - 61 (+0).

„Врагът понесе най-големи загуби в направление Бахмут“, казват от Генералния щаб.

Данните се уточняват.

Руската армия продължава специалната военна операция в Украйна, като противникът понася не по-малки загуби.

По време на настъпателните действия в района на петролната рафинерия в Лисичанск бяха нанесени тежки загуби на 10-та планинска щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна.

Според пленените военнослужещи от тази бригада 108-и батальон е напълно унищожен. От 350 души в това поделение останали само 30 войници.

В подразделенията на 115-та механизирана, 79-та десантна и 25-а въздушно-десантна бригади на Въоръжените сили на Украйна, действащи в посока Лисичанск, ситуацията с продоволствието е критична. 

Регистрират се множество случаи на изоставяне на позиции и дезертьорство на военнослужещи поради глад.

В резултат на удара на руската артилерия, до сто бойци от формированието "Кракен" и около 10 единици военна техника бяха унищожени в Харковска област. Командването на бойците реши да напуснат позициите си и да се изтеглят към Харков.

Високоточните оръжия на руските въздушно-космически сили унищожиха четири командни пункта за един ден, включително батальоните за териториална отбрана Харков-1 и Харков-2 край Харков и учебната база за чуждестранни наемници край град Николаев.

Засегнати са също: живата сила и военна техника на въоръжените сили на Украйна в 32 области, база за ремонт на техника на въоръжените сили на Украйна в района на Лисичанск, осем склада за боеприпаси и оръжия в районите на Шевченково на Херсонска област , Спорната ДНР, Николаев и Очаково на Николаевска област, както и горивна база в кв. Кулбакино на Николаевска област.

Сутринта на 29 юни руските окупатори изстреляха общо осем ракети по Николаев , които поразиха различни части на града. Изпод развалините на разрушената пететажна сграда извадиха един жив човек.

В рамките на противобатарената битка високоточни оръжия на ВВС на Русия поразиха два украински взвода на реактивни системи за залпов изстрел „Град“ в районите на Калинов и Александрово-Калиновск, както и два артилерийски взвода в района на Авдиевка, които обстрелваха населените места от ДНР.

Оперативно-тактическа и армейска авиация, ракетни войски и артилерия поразяват за един ден: 39 командни пункта, шест склада за боеприпаси, артилерия и минохвъргачки в 68 области, включително подразделение на френско произведени самоходни артилерийски установки „Цезар“ на остров Кубански, както и жива сила и военна техника в 216 области.

Оперативно-тактическата авиация на ВКС на Русия в района на Бащанка на Николаевска област свали във въздуха самолет МиГ-29 на украинските ВВС.

Освен това в района на Троицкое на Одеска област е унищожена огнева установка на зенитно-ракетния комплекс Бук-М1.

През деня руските системи за противовъздушна отбрана свалиха два самолета Су-25 в района на Курулка на Харковска област, Квитневе в Херсонска област и хеликоптер Ми-8 на украинските ВВС в Архангелския район на Николаевска област.

Също така, девет украински безпилотни летателни апарата бяха свалени в районите на населени места: Веселе, Иличевка, Шестаково, Питомник, Липци, Терновая, Сулиновка от Харковска област, Томина балка от Херсонска област, Стаханов и Кантемировка на Донецката народна република.

Освен това седем украински балистични ракети "Точка-У" бяха заловени в районите на Пески-Радковски, Капитоловка, Червони Оскол на Харковска област, Тягинка, Новокондаково на Херсонска област и осем ракети от реактивната система за залпово изстрелване в районите на Каменка, Бражковка на Харковска област, Кримки, Новоселовка, Яровая на Донецката народна република и над Змийския остров.

Общо от началото на специалната военна операция са унищожени: 221 самолета, 134 хеликоптера, 1391 безпилотни летателни апарати, 351 зенитно-ракетни комплекси, 3853 танка и други бойни бронирани машини, 692 бойни машини за залпови системи за залпово стрелба , 3052 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 3907 единици специални военни машини.