В отговор на предложението на беларуския лидер за обявяване на примирие в Украйна, кабинетът на Зеленски повтори, че няма да се съгласи на прекратяване на огъня, докато Русия не освободи окупираните територии, съобщава Би Би Си.

"Още веднъж по точките. Всяко прекратяване на огъня би означавало правото на Русия да остане в окупираните територии. Това е категорично неприемливо", написа в своя "Туитър" Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна.

Лукашенко стресира света: Задава се Трета световна война с ядрен огън

Днес Лукашенко произнесе четиричасово обръщение към нацията, в което  за примирие. Беларуският президент призова Москва и Киев да започнат незабавни преговори без предварителни условия и предложи да се обяви примирие, като двете страни спрат прехвърлянето на сили и техника.

Той обаче отбеляза, че войната няма да спре, "докато задграничният господар не даде зелена светлина".

"Ще се опитам да рискувам, предлагайки спиране на боевете. Да се ​​обяви примирие без право на прегрупиране на войските и преместване на въоръжение и техника. Всичко е замряло. Фронтът е замръзнал," казва Лукашенко.

Подоляк осмива както предложението, така и неговия автор.

"Украйна има право да премества войски и оборудване на своя територия, както намери за добре. Странните "миротворци" изглеждат комично", пише той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук