Заплахата от нова световна война е съвсем реална и това не е преувеличение, заяви Виктор Орбан в обширно интервю за унгарското радио "Кошут". По неговите думи, в ЕС се водят разговори за изпращане на войски в Украйна и че това крие риск от пряк сблъсък с Русия.

Унгарския т премиер заяви, че Западът изпраща все по-мощни оръжейни системи в Украйна, за да продължи военните действия срещу Русия, и затова Третата световна война вече не е "някакво литературно преувеличение". "Сега това е реална опасност", подчерта Орбан.

Лидерът на "Фидес" отбеляза, че "европейските лидери вече тихо разговарят за това дали страните от Европейския съюз биха могли да изпратят в Украйна някакви мироопазващи войски". "Това би било преминаване на червена линия", предупреди той.

Скот Ритър: България, вие сте колониален поданик на САЩ, и това е факт ВИДЕО

"Ние сме близо до това да прекрачим червената линия", каза Орбан, но не уточни за какви войски става дума и коя от страните членки на ЕС е готова да обсъжда този въпрос.

"Сигурността на Унгария е застрашена поради рисковете от ескалация на военните действия в Украйна", посочи още той. "Заплахата от световна война не е литературна хипербола. Това е реална опасност в момента", добави Орбан.

Унгарският премиер отбеляза и това, че броят на страните, "подкрепящи мира, а не войната, не се увеличава". Целите за прекратяване на огъня и организиране на мирни преговори не са постигнати. И по-голямата част от европейските държави продължават да изпращат все по-значителна военна помощ на Украйна.

По повод думите на унгарския министър-председател УНИАН припомня, че полският премиер Матеуш Моравецки обяви през март 2022 г. , че подкрепата за въвеждането на мироопазващи сили в Украйна е нараснала в Европейския съюз.

Орбан отбеляза, че Украйна получава все по-тежко въоръжение:

"След последната ни среща (в радиото) имаше среща на върха на ЕС, на която присъстваха европейски правителствени и държавни ръководители. Няма спор, че войната става все по-кървава и жестока, броят на жертвите и от двете страни е над сто хиляди. Въпреки това броят на страните, които застанаха на страната на мира вместо на войната, не се увеличи", изрази несъгласието си ръководителят на унгарското правителство.

Според него европейците искат прекратяване на огъня и започването на мирни преговори, но това не стига до ушите на политическите лидери. Повечето от тях все още били за войната и изпращали все повече и повече оръжия на Украйна.

"Първо имаме нужда от прекратяване на огъня. Трябва да се започне оттук, всичко може да се случи оттук“, обяви Орбан, който смята, че това е в интерес и на двете воюващи страни.

Според него позицията на Унгария е в унисон със  "световното мнозинство, глобалното мнозинство, въпреки че е малцинство в Европа".

Унгарският министър-председател смята, че мнозинството от европейските страни се лутат по въпроса за войната и обяви, че унгарската левица е за войната, като е пропуснала шанса да застане на страната на мира.

"Провоенните партии застрашиха Европейския съюз, от който очакваме две неща. Първият е да има траен мир. Така че рискът от война да е нисък. Самият съюз се превърна в провоенна институция. Другото е да се запази постигнатото ниво на просперитет", посочи той.

"За съжаление войната и санкциите разрушават европейската икономика", повтори тезите си Орбан.

По въпроса за Русия и санкциите политикът смята, че руснаците не казват истината. Достоверността на икономическите данни от Русия винаги е била съмнителна и по време на война не може да се очаква от тях да казват истината, и според Орбан не го правят.

Според премиера не може да се очаква воюващите страни да казват истината, докато се борят за живота си. Когато гледам Иран, се почесвам по главата, защото от години слушам, че иранската икономика ще се срине, каза още Орбан.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук