В Запорожие в резултат на ракетна атака, нанесена от руската армия, един човек е убит и петима са ранени. Това съобщи председателят на Запорожката областна военна администрация Александър Старух в Telegram.

"Сутринта противникът нанесе ракетен удар по областния център. Ракети на окупатора отново станаха инфраструктурни обекти. Унищожени са жилищни сгради наоколо. По предварителна информация има жертва. Вечна памет и съболезнования на близките и приятелите. Петима са ранени. Информацията продължава да се уточнява", написа Старух. 

Впоследствие от кабинета на президента на Украйна съобщиха, че Руската федерация е ударила Запорожие и предградията му с 9 ракети. Под развалините са останали хора, спасителната операция продължава, предава УНИАН.

"Руските нечовеци изстреляха ракета по хотел в централния парк. Има значителни разрушения и хора под развалините. Спасителите работят по разчистването на развалините и ваденето на хора. Има удар и в телевизионната кула. Аварийните служби работят за отстраняване на последствията в най-кратък срок", казаха от ОП.

Според блогъри хотелът е бил използван за база на украински военни.

През нощта на 22 септември руските нашественици масирано обстрелваха Николаев. Това съобщи кметът на града Александър Сенкевич в Telegram.

"Николаев беше подложен на силен обстрел. Поразени са различни квартали на града. Нанесени са щети на жилищни сгради и граждански инфраструктурни институции", пише той. Сенкевич отбеляза, че в момента се извършва оглед на мястото на обстрела.

„По-късно ще пиша повече за последствията“, добави кметът на Николаев.

Както съобщи началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, Николаев е претърпял първия масиран ракетен обстрел около 00:15 часа с ракетни системи С-300.

"В резултат на това са повредени многоетажни сгради, газопровод, водопровод, двор на кино и театър, административни сгради. Също в 01:21 в резултат на ракетни атаки избухна складов пожар. Няма жертви и пострадали. Детайлната информация се уточнява“, каза той.

По-късно Ким записа видео съобщение, в което дава нови подробности за обстрела:

„Девет ракети С-300 долетяха в Николаев, в центъра, две не експлодираха там, сега ще го проверим ... Повредиха малко водата и газа, но сега ще поправим всичко. И за ситуацията в Очаков има въпроси. Но като цяло е добре, защото няма жертви.", обобщи Ким.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук