Това е очаквано действие на Русия, тъй като основният наратив е, че тя се бори срещу НАТО. Ще бъдат изпратени на фронта хора, които са неудобни за режима. Който откаже - затвор. Путин обявява война на своето общество. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"Искам да посоча контекста на взимането на решението. Стратегическият момент е свързан с голямата загуба на руската армия. Създаде се много тежка ситуация, която американският експерт Ходжис определи като "необратима". Това е основният момент, който кара Шойгу да поиска тази мобилизация", каза още проф. Румен Кънчев експерт по национална сигурност 

"Мобилизацията, каквато и да е тя, няма да реши тежката грешка. Такава мобилизация се извършва за 2-3 месеца. Тя е сложна. Вероятно се очаква след 2-3 месеца и повече. Те трябва да си припомнят какво е армията. Как я разширяват, вече не зависи от тях", допълни той. 

Според Тагарев указът, подписан от Путин, не съдържа числа. 

"Числото 300 хиляди идва от интервюто на Шойгу, където изглеждаше неубедително, като смачкан човек. Според мен няма никакво ограничение. Могат да извикат в армията когото пожелаят. Въпросът е практически дали могат да направят нещо. Ако могат магически да закарат 300 хиляди души в Украйна, ще се промени войната, но те не могат. Няма как бързо да видим промени. Ще минат седмици", обясни той. 

"Ще бъдат избирателно пращани хора, които няма да имат мобилизация и ще бъдат подложени на изтребление", смята Шаламанов. 

"По времето на Втората световна война да удавиш войната в собствената му кръв е нещо типично за съветската армия. Аз си направих усилието да гледам главния пропагандиращ руски канал и видях нещо, което силно ме потресе.

Млади мъже плачеха от благодарност към Путин. Аз съм живял в Москва и мога да си представя как бъдещето на тези мъже ще бъде отнето с тази мобилизация. Няма как да има мобилизация без да има война, но 15 години затвор грози всеки, който не е съгласен с това нещо. Най-търсените думи за последните 24 часа са "как да си счупя ръката"  и "как да избегна мобилизация",  допълни ги журналистът Асен Генов.

Той допълни, че руснаците се страхуват от войната. 

"300 хиляди души са 6 армии. Те посегнаха на средната класа, която държеше Путин на власт. Сега те са поканени да отидат на фронта и вече могат да се попитат защо отиват там", каза още проф. Кънчев. 

Той твърди, че все още не се е стигнало до т.нар. "ядрен капан" и определи действията на Путин като "първа стъпка на ескалация". 

"Ако Путин се убеди, че не трябва да води тази война, няма как да прогнозираме как ще постъпи. Може да доведе но ядрен удар с ограничена мощност и въпросът е как ще отговори западът. Американският президент каза, че ще отговори мълниеносно", каза проф. Кънчев. 

Според Тагарев, Путин може да използва ядрено оръжие на територията на Украйна. 

"Байдън каза преди няколко дни: "Недейте, недейте, недейте, защото ще има последствия". Не искате да знаете какви ще са", припомни той. 

"Министърът на отбраната на Литва обяви повишаване на бойната готовност на силите за отбраната. На нас Русия продължава да ние приятел и "Газпром" да си ни дава газ", каза Тагарев. 

"Вчера си направих труда да сравня реакции в Twitter. Румъния може да бъде категорична и обяви войната за незаконна, адресира Путин като виновен за военните престъпления. В същото време Зеленски каза, че знае кои са приятелите на Украйна. Политиците трябва да си дадат сметка за отговорност, защото формират управлението ни", обясни Генов. 

"Това, което искам да кажа за позицията на България и реакциите е, че над 20 пъти хора от ранка на Ходжис не споменават България като част от Източния фланг и това не е добре", завърши проф. Кънчев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук