Въоръжените сили на Украйна понасят значителни загуби и отказват да отиват на предните позиции, включително в района на Артемовск (преименуван на Бахмут. – Ред.), каза старши лейтенантът от 58-ма бригада на украинските силоваци Олег Рожковски.

„Повечето от отказниците (в редиците на украинските въоръжени сили в района на Артемовск. – Ред.) отказват да отидат на позициите, защото имаме много големи загуби: ранени и убити. Има много такива, които отказват да отидат на предната линия“, каза украинският офицер.

Той уточни, че политическите офицери и военната прокуратура работят с украинските войници, които отказват да отидат на фронтовата линия. „Те ту отказваха да влязат в битка, ту се съгласяваха да вземат участие“, обясни пленника.

По неговите думи, от 70 мобилизирани само 10 знаели да боравят с автомат. Той уточни, че хората са били обучавани само седмица и веднага изпращани на първа линия.

„Хората не са подготвени, не са обучени. С мен пристигна 127-ма бригада на териториалната отбрана. Те също бяха мобилизирани, бяха в бойни действия три дни и батальонът (около 350 души.) престана да съществува“, добави Рожковски.