Лидерът на КНДР Ким Чен-ун призова за още един "изтощителен поход" за преодоляване на сериозните икономически затруднения.

Изглежда, че лидерът на тоталитарната държава сравнява ситуацията с глада през 90-те г. на миналия век, когато стотици хиляди хора умряха от глад, информира АП.

Преди Ким се оплака, че страната е изправена пред "най-тежката" ситуация заради различни фактори, включително и пандемията от коронавирус, международните санкции и природните бедствия, но сега за първи път публично прави паралел със смъртоносния глад.

Организации, които следят положението в КНДР, не са засекли някакви признаци за масов глад или хуманитарна катастрофа. Но коментарите на Ким подсказват колко сериозно той гледа на трудностите пред страната. Според наблюдатели това е най-голямото изпитание от началото на управлението му, започнало преди 9 г.

"Има много пречки и трудности пред нас, и така нашата борба за изпълнение на решенията на VIII-ия партиен конгрес няма да бъде изобщо лека и без проблеми", предупреди Ким пред членове на управляващата партия, според Корейската централна новинарска агенция.

"Взех решение да поискам от организациите в Корейската работническа партия на всички нива, включително и от Централния комитет и секретарите на цялата партия да предприемат още един много "изтощителен поход" за облекчаване трудностите пред нашия народ, дори и с малко", подчерта вождът на КНДР.

"Изтощителен поход" е фраза, използвана от представители на КНДР във връзка с глада през 90-те г. на XX век, когато държавата е зависима от международна помощ в продължение на години. Възникналият глад е в резултат на спряната съветска помощ, лошо управление и природни бедствия. Не е ясно колко хора точно са загинали, като варират от стотици хиляди до 2-3 милиона.

Ким изнесе речта си в края на срещата на партията с хиляди партийни членове. По време на първия ден от форума във вторник лидерът на КНДР заяви, че подобряването на обществения живот на фона на "най-тежката ситуация" ще зависи от партийните ядра.

По време на партиен конгрес през януари Ким нареди да се изгради по-силна самоподдържаща се икономика, да се намали зависимостта от внос и да се произвеждат повече потребителски стоки. Но проблемите на КНДР са вследствие на десетилетия лошо управление, самоналожена изолация и санкции заради ядрената програма, според анализатори.

Китайски данни показват, че търговията на КНДР с Китай, най-големият търговски партньор на Пхенян, се е свила с 80% миналата година, след като Северна Корея затвори границата заради коронавируса.

Някои експерти смятат, че затрудненията на КНДР няма да доведат до глад, защото Китай няма да го допусне. Те допълват, че Китай се притеснява, че евентуална вълна от бежанци от КНДР може да залее границата или да бъде установена проамериканска обединена Корея.