От днес правителството в Кипър премахва масовото безплатно тестване за коронавирусна инфекция, за да насърчи ваксинацията, съобщи БНР. В същото време от днес се увеличават местата, където задължително се изисква тест като част от "безопасния пропуск".

Бързите тестове, предоставяни досега безплатно от здравното министерство, вече се заплащат от гражданите. Определената от министерството максимална цена е 10 евро.

Досега правителството е платило 26 милиона евро за бързи тестове.

Само през последните две седмици в Кипър са направени близо 885 хиляди бързи теста, колкото е цялото население на страната. В събота - последния "безплатен" ден, бяха извършени над 94 хиляди бързи теста. 

"Държавата предоставя безплатно ваксина за всички граждани и, след като имат възможност да се ваксинират, те няма да се нуждаят от бързи тестове.


Но тъй като те самите са решили да не получат ваксината, смятаме, че е тяхно задължение да платят бързите тестове." - обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас в събота.

Неваксинираните вече трябва да плащат за тест 2 пъти седмично, за да получат "безопасен пропуск" ("SafePass"). От днес този сертификат, който удостоверява ваксинация, преболедуване на вируса или 72-часов тест, е задължителен за достъп до всички места на закрито и открито, където могат да се събират повече от 10 души.

Безплатното тестване остава в сила само за 6 групи от населението, като непълнолетни или хора, които по различни медицински причини не могат да се ваксинират.