България е на прага на четвъртата върна от коронавирус. Случаите на новозаразени вече се покачват и основна заслуга за това има Делта вариантът. Наред с ваксините има и още едно оръжие, което може да ни предпази от коварния вирус – лекарството Ивермектин. Ивермектинът вече е доказал своята сила срещу ковид, а профилактичният му прием също е коз по време на пандемията.

„Доказана е ролята на ивермектин в ранното лечение и в профилактиката. В Перу, например, след широкообхватно почти едногодишно проучване смъртността от COVID-19 е намаляла 14 пъти, значително са намалели и случаите на заболяване. Проучвания в Индия и Аржентина доказват, че медикаментът  има много добър ефект и при профилактично приложение“, коментира преди време д-р Александър Серафимов, специалист по анестезиология и интензивно лечение, социална медицина и здравен мениджмънт, част от екипа на МБАЛ„Бургасмед“.

Разбира се дозирането и начинът на прием са от изключително голямо значение, затова е важно да се приема след лекарско предписание и да не се прибягва до ивермектин, който не е предназначен за хуманно лечение, а за такова при животни.

Ивермектин се ползва като активно вещество в много ветеринарно-медицински препарати и не бива да се прави връзка с приложението му за хора под тази ветеринарна форма.