Новоизбраният патриарх на Москва и цяла Русия Кирил встъпи в длъжност. Над 4 хиляди души присъстваха на тържествената церемония в катедралния храм "Христос Спасител".
След като Кирил бе провъзгласен за ръководител на Руската православна църква двама старши митрополити, постоянни членове на Синода, взеха новия патриарх под ръка и го накараха да седне три пъти на патриаршеския престол както е по според ритуала. В края на литургията митрополитите наметнаха върху раменете на Кирил патриаршеската мантия и му предадоха патриаршеския жезъл.
Церемонията по интронизацията на патриарх Кирил продължи повече от три часа. Тържествената божествена литургия беше отслужена от 200 архиереи. В храма "Христос Спасител" бяха и всички участници в поместния събор, който в началото на седмицата избра с тайно гласуване Смоленския и Калининградски митрополит Кирил за патриарх на руската православна църква. Сред почетните гости бяха представители на различни църкви и конфесии от Русия и чужбина, политици и дипломати. На церемонията присъстваха също така президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин.
Под връзгласите "Аксиос", което в превод от гръцки означава "достоен", 16-тият поред руски патриарх Кирил се възкачи на престола. Той застава начело на най-многобройната православна църква в света с амбицията да засили нейния авторитет и мисионерска роля, особено сред младите хора. Смятан за представител на либералното крило, 62-годишният патриарх е отличен оратор, свободно говори английски, френски и немски. Едва 38 годишен той става архиепископ, а през последните 20 години ръководи отдела за външни връзки на Руската православна църква. Негова е основната заслуга за обединяването на руското православие по света и за установяването на диалог с Ватикана.
Днешните тържества по интроницацията на патриарх Кирил завършиха с Благодарствен молебен, а от всички православни храмове в Русия се разнесе празничен камбанен звън./БЛИЦ