Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, пикът на чиято кариера беше в епохата на студената война, отново се оказа на предната линия на американската външна политика.
По данни на британския вестник “Дейли телеграф” през декември 85-годишният дипломат тайно е посетил Москва, което му било възложено от Барак Обама и е убеждавал руския президент Дмитрий Медведев да се съгласи с идеята за съкращаване на ядрените оръжия.
В продължение на два дни Кисинджър увещавал да бъде подкрепена инициативата на Обама, която може да доведе до намаляване на броя на ядрените бойни заряди при всяка от двете страни на 1 000 единици, съобщава изданието, като се позовава на западни дипломатически кръгове. Том Греъм, който е член на ръководството на консултантската компания Kissinger Associates, основана от Кисинджър, потвърди, че бившият държавен секретар се е срещал и е разговарял с Медведев. Но разговори с Путин Кисинджър не е водил, отбеляза Греъм. Според друг дипломатически източник обаче Кисинджър се е срещнал и с руския премиер – в резиденция край Москва.
Скоро след Кисинджър на посещение в Москва е бил и сенаторът-републиканец Ричард Лугър, който от 30 години се занимава с ядреното разоръжаване, съобщава “Дейли телеграф”.
Newsru припомня, че в началото на ноември Медведев заяви, че Русия ще разположи ракети ”Искандер” в Калининградска област в отговор на “неприятелските стъпки на НАТО” и появата на американски противоракетни обекти в Полша и Чехия. Наскоро обаче от руския Генщаб заявиха, че Русия спира работата по разполагане на ракетите, тъй като администрацията на Обама “не форсира” създаването на система за ПРО. /БЛИЦ