От 9 до 13 август Русия и Китай ще проведат съвместни военни учения на полигона Цинтунся, разположен в Северозападен Китай.

Както пише Global Times официалният представител на китайското Министерство на националната отбрана старши полковник Ву Цян заяви, че темата на предстоящите учения ще бъде съвместната защита на регионалната сигурност и стабилност.

Учението ще бъде интегрирана съвместна операция въздух-земя, а основната му цел ще бъдат сили, които застрашават регионалната сигурност, а именно „трите сили“: тероризъм, екстремизъм и сепаратизъм, цитирано от Фокус.

Тези „три сили“ все още представляват основната заплаха в държавите от Централна Азия, Китай и Русия, така че Пекин и Москва трябва да засилят единството си по този въпрос, отбелязва органът на външнополитическото ведомство на Пекин.

Както отбелязва вестникът, тези учения не са насочени срещу трета страна. Някои американски медии обаче обръщат сериозно внимание на съвместните руско-китайски учения. В изданието Newsweek излезе статия, в която се казва, че Китай и Русия ще проведат съвместни учения „в момента, когато последните американски войници се готвят да напуснат Афганистан“.

Авторът на статията подчертава, че основните цели на тези учения са „както политически, така и тактически“.

„Всъщност именно Вашингтон създава много проблеми около Пекин и Москва. Неговото безотговорно решение да изтегли войските си от Афганистан оставя страната в хаос.

Трябва също така да помним, че Вашингтон може да се опита да забие клин в Централна Азия, което ще застраши руско-китайските отношения или дори единството и сплотеността на Шанхайската организация за сътрудничество.

В отговор на факта, че Вашингтон създава все по-голям хаос по света, Пекин и Москва трябва заедно да обяснят на САЩ, че вече не е нужно да се намесват във вътрешните работи на други региони“, пише авторът на Global Times .

Що се отнася до въпроса дали тези учения са свързани със ситуацията в Афганистан, ключовият момент е дали Афганистан ще продължи да страда от заплахи от гореспоменатите „три сили“, отбелязва още изданието.