Украйна, САЩ, Полша и Литва започнаха съвместни военни учения в понеделник на фона на продължаващото напрежение между Киев и Москва, предава "Франс прес".

Ученията, наречени „Три меча 2021“, включват повече от 1200 военнослужещи и над 200 бойни машини и ще се проведат на полигон в западната Лвовска област до 30 юли, съобщиха военните.

"Официалната церемония по откриването се състоя днес", каза пред AFP Владимир Скоростецки, украински военен говорител.

Част от военното сътрудничество с участието на Полша, Литва и Украйна, ученията се провеждат за първи път в Украйна. През 2014 г. Украйна, Полша и Литва създадоха съвместно военно поделение в източния полски град Люблин. Поделението включва 2600 поляци, 570 литовци и 340 украинци.

Последните военни учения идват, след като Украйна и Съединените щати проведоха съвместни военноморски учения „Морски бриз“ в Черно море. Двуседмичните учения започнаха в края на юни, след като разрушител на британския флот премина край анексирания от Русия Крим в Черно море.
Москва заяви, че е изстреляла предупредителни изстрели по разрушителя, за да го отблъсне.

Украйна се бори с проруските сепаратисти в Източна Украйна от 2014 г. в конфликт, отнел повече от 13 000 живота. След затишие в битките миналата година конфликтът ескалира отново в началото на 2021 година.

През април Русия събра над 100 000 военнослужещи близо до украинската граница и в Крим, преди да обяви оттегляне на войските. И Вашингтон, и Киев твърдят, че оттеглянето е частично.