Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай бе извикан в Държавния департамент заради изявлението на говорителя на китайското Външно министерство, че новият коронавирус в град Ухан (административен център на провинция Хубей) може да е бил вкаран от американски военнослужещи.

Това е разкрил източник от американската администрация за агенция „Ройтерс”.

Говорителят Чжао Лицзян публикува в Twitter съобщение, в което предположи, че "коронавирусът е попаднал в Ухан по вина на американски военни". Дипломатът не уточни по какъв начин те са го вкарали там.

В тази връзка вестник South China Morning Post уточни в петък, че присъствието на американски военнослужещи в Китай може да е било свързано с провеждането на VII Световни летни военни игри в Ухан. В тези съревнования, провели се от 18 до 27 октомври, са участвали военни от над 100 държави, включително от САЩ. По данни на същото издание първият случай на заразяване с коронавирус в Китай е бил регистриран на 17 ноември 2019 година у 55-годишен жител на Хубей.

Друг представител на китайското министерство заяви, че не бива да се бърза с изводите относно произхода на коронавируса, подчертавайки, че този въпрос изисква професионално научно изучаване.