Централната банка на Китай обяви, че намалява нивото на задължителните капиталови резерви на търговските банки за трети път тази година. По този начин се освобождават общо 900 млрд. юана (126,35 млрд. д.) ликвидни средства, които да се влеят в икономиката под формата на кредити, предава Ройтерс.

Анализатори очакват, че Китай скоро ще обяви още мерки за смекчаване на паричната политика, тъй като втората по големина икономика в света е поставена под засилващ се натиск от ескалацията на американските мита и вялото вътрешно търсене.

Китайската народна банка, съобщи, че понижава изисквания дял на капиталовите резерви с 50 базисни пункта за всички банки и с допълнителни 100 базисни пункта за някои по-малки кредитори.

Показателят се понижава за седми път от началото на 2018 година. По-широката мярка, която ще освободи 800 млрд. юана, влиза в сила на 16 септември.

Допълнителното понижение, което ще освободи финансиране от 100 млрд. юана, пък ще бъде задействано в две фази - на 15 октомври и 15 ноември