От години в публичните паркове и площади на Китай, в ранните часове на сутринта или късно следобед, бабите се събират. Групите, съставени предимно от жени на средна и по-голяма възраст, преминали през Културната революция, отиват в ъгъла на местен парк или спортна площадка и танцуват в унисон с китайската музика. Много силна музика.

Традицията е довела до тревожни противоречия, като пронизващата музика често е обвинявана за нарушаване на спокойствието в жилищните райони, които са гъсто населени. Но много от жителите им са твърде уплашени, за да се изправят срещу жените.

Дилемата с танцуващите баби накара някои да търсят технически решения. Едно от тези решения стана популярно онлайн тази седмица: устройство с дистанционно, което може да деактивира високоговорител от 50 метра.

Отзивите за артикула са положителни. "Тук най-накрая е тихо. В продължение на два дни бабите мислеха, че говорителят им не работи!", пише една от клиентките на Taobao, китайската версия на eBay.

"Страхотно изобретение, с този инструмент сега ще бъда шеф в квартала", коментира друг. "Това не е просто обикновен продукт, това е социална справедливост!"
Китай е дом на около 100 милиона танцуващи баби. Танци в парка позволяват на по-възрастните жени, много от които живеят сами или с по-млади членове на семейството. Те образуват силни връзки, често пазаруват или извършват други дейности, включително групови инвестиции, заедно, съобщава South China Morning Post.

Държавните медии описват групите, които имат своите корени в Културната революция от 60-те години на миналия век, като "положителен и ефективен начин за намаляване на медицинската и финансова тежест, както и за повишаване качеството на живот на възрастните хора. Много от участниците са пенсионери, децата им вече не са наоколо. Танците в парка се превръщат в място за социален живот за тях. "

Но съседите се оплакват, че традицията е излязла извън контрол, като конкуриращите се групи надуват различна музика от различните краища на парковете и тормозят онези, които се опитват да се намесят. Видеоклипове в социалните мрежи и репортажи показват групи, които се карат и се борят с баскетболистите, за да завземат двора им. В един случай проникват на футболно игрище и спират играта, за да танцуват, предизвиквайки полицейска намеса и арести.

През 2019 г. град Тиендзин добави нови разпоредби за насърчаване на цивилизованото поведение, позволяващи на полицията да глоби танцуващите баби до 500 юана (56 паунда), ако музиката им е твърде силна в публичното пространство.

Някои спорове прераснаха в насилие. В Шицзячжуан съседите отвръщат на бабите, като ги пръскат с вонящо тофу, боя и моторно масло, докато танцуват. Една статия описва как местен жител хвърля човешки изпражнения през прозореца върху тях.

"Повечето от бабите са продукти от епохата на Червената гвардия, те не зачитат обществото или околната среда", казва млад китайски жител на Гуян, който не иска да бъде назован.

"Кварталните танци са проблем, останал от историята. Много възрастни хора смятат, че целият Китай е изграден от тяхното поколение. Те имат абсолютен глас и статус. Ние, младите хора, не сме направили нищо и, разбира се, не сме квалифицирани да ги конфронтираме", добавя той.

Пистолетът за зашеметяване и други устройства, които са в продажба онлайн, са част от нововъзникващия пазар на стоки, чрез които гражданите могат да отблъснат шумовото замърсяване, като същевременно избягват взаимодействието. "Веднъж се опитах да общувам с тях, но полицията ме спря", казва мъж от Гуянг.

"Те мислеха, че ще направя нещо лошо. Знаете златното правило на китайската политика: по-големият брой хора има значение. Всичко се основава на социална издръжка."

Не всяко решение обаче е враждебно. Миналата година една група в град Ланджоу, Гансу, намери решение, което зарадва всички - бабите започнаха да използват Bluetooth слушалки, създавайки своя собствена версия на "тиха дискотека".