Търговската война между Китай и САЩ се превръща в технологична студена война. Най-многолюдната страна нареди всички американски технологии да бъдат премахнати от държавните офиси до три години, съобщават от Financial Times.

Забраната на използване на американски машини ще удари компании като HP, Dell и Microsoft. Тя идва като отговор на опита на Вашингтон да ограничи използването на китайска технология.

Администрацията на Тръмп забрани на американските компании да търгуват с гиганта Huawei по-рано тази година и през май Google, Intel и Qualcomm обявиха, че замразяват отношенията си с китайската компания.

Това е първата публична директива, обявена от Китай, която забранява използването на чуждестранна технология, въпреки че законът е част от по-голям план, който цели азиатската държава да разчита най-вече на собствените си технологии.

Според FT това ще доведе до смяната на между 20 и 30 милиона части. Работата трябва да започне през 2020 година, като тогава ще се състои 30% от подмяната. 50% от хардуера ще бъде подменен през 2021 година и още 20% през 2022 г.  Наредбата дошла от централния офис на Китайската комунистическа партия.

Подмяната на цялата американска технология с китайска за толкова кратко време ще бъде изпитание за държавата, тъй като въпреки че много офиси използват компютри от китайската компания Lenovo, процесорите и драйвърите им са разработени от американски компании.