Китай възнамерява да запълни стратегическите си петролни запаси с черно злато от Русия, съобщиха източници, запознати с плановете на Пекин, пише световна медия, цитирани от "Труд".

Според Bloomberg Китай преговаря с Руската федерация за закупуване на евтин петрол. Диалогът се провежда на правителствено ниво с малко пряко участие на петролните компании. Намеренията на Китай може да показват засилване на енергийните връзки между Москва и Пекин, се казва в съобщението.

Обемите на предложените покупки и условията на доставка все още не са определени. Няма и гаранции, че споразумението ще бъде подписано, казаха събеседниците на агенцията.

„Комсомольская правда“ припомня, че по-рано Bloomberg е съобщил, че Китай е започнал да купува руски петрол и въглища за юани. Решението да се плаща на Русия за енергия в юани е взето във връзка с антируската санкционна политика и изключването на няколко банки от системата SWIFT, съобщава агенцията.

Както писа сайтът kp.ru по-рано, вицепремиерът на Русия обяви увеличение на доставките на петрол за Азиатско-Тихоокеанския регион.