В България вече изпратихме старата и посрещнахме Новата година, а мнозина се отърсиха от тежките маси и приповдигнато празнично настроение и се върнаха в коловозите на ежедневието. На Изток обаче това време тепърва започва. 

Китайската нова година през 2022-ра започна на 1 февруари. Тя е се нарича също и Лунна нова година и се определя по традиционния лунно-слънчев календар - според началото на втория изгрев на Луната след зимното слънцестоене.

Оказва се обаче, че макар да сме в двата края на света и да празнуваме по различно време, всъщност има много общо между България и Китай. Кои са допирните точки и как в Поднебесната империя посрещат Нова година отговор ни дава адв. Асен Велинов.

Той работи в Шанхай, Китай от 18 години. Занимава се с консултантска, преподавателска и медийна дейност, с основен фокус международни инвестиции на китайски компании, навлизане на чужди компании и брандове на китайския пазар, както и брандиране в областта на международния туризъм. Консултант е на Китайската Асоциация на Туристическите Медии (CTJA).

Досега адв. Велинов вече ни разказа за Китай и влиянието на страната на международната сценакакто и има ли бъдеще за по-голямо развитие на отношенията между Поднебесната империя и България, а сега той ни води на пътешествие в света на посрещането на Лунната нова година в Китай. Ето какво ни разказва той:

Негативните енергии на отиващата си година и зимата трябва да бъдат прогонени с шум, огън, маски, танци, пожелания и празненства - така че новата година и идващата пролет да бъдат успешни и плодородни.

Традициите около Китайската Нова Година имат много общи елементи с българските фолклорни традиции около Сурва и Кукерските празненства. Традиционната история е за чудовище, половин дракон, половин лъв, наречено ниен (също китайската дума за “година”), което нападало села и домове, разрушавало къщите и изяждало хората и животните, до които успявало да се добере - затова и всички се криели от него, докато един смел човек не решил да се противопостави - и с ярки цветове, шум и експлозии успял да изплаши чудовището и да спаси селото. Оттогава, хората започнали също да правят така, и фразата “победа над ниен” означава също, че новата година е дошла.
 


Китайската Нова Година се нарича още „Пролетен Фестивал“ и е базирана на лунен календар. Тя започва с втората нова луна след зимното слънцестоене, и началото й е между 21 януари и 20 февруари. Тазгодишната година на тигъра е 4720 г. според традиционния календар.

Хилядолетната история предполага и множество традиции и суеверия - свързани с украса, практики и ястия. Различните региони, провинции, градове и дори семейства имат специфични обичаи за късмет, богатство и добро здраве.

Според традиционните разбирания, които в голяма степен са свързани с природните характеристики на животното, хората родени под знака на тигъра са динамични, непредвидими, импулсивни, властни и отдадени на каузите, на които вярват.


Годините под знака на тигъра са, очаквано, експлозивни - но 2022 е под знака на воден тигър, и затова се очаква да е по-умерена от други тигрови години. Смята се, че тигърът предпазва дома от огън, крадци и призраци. Различните вярвания, свързани с посрещането на новата година, са смесица от будизъм, таоизъм, фън шуей, фолклор и митология.

Колко внимание обръщат китайците на тези вярвания е по-скоро индивидуално, но все пак някои са по-широко споделени - като например, че хората родени под знака на настоящата година нямат късмет през нея, и трябва да вземат мерки - като например да носят червено бельо, и е най-добре то да е подарено от по-възрастен роднина.

Идеята идва от това, че в неговата година, съответното животно отива да бъде заедно с боговете, и няма време да закриля родените под неговия знак - затова те сами трябва да се погрижат за себе си - като бъдат предпазливи и се стараят да вършат добри дела, така че да акумулират положителна карма.

Също така, родените по знака на съответното животно не трябва да консумират месото му - което разбира се, е по-лесно за родените в годините на дракона и тигъра, отколкото за тези в годините на бика, прасето или петела.По-традиционно настроените китайци по възможност планират раждането на децата си в “добри” години - като тази на прасето, например, защото традиционното вярване е, че родените под този знак имат късмет и щастлив живот - но заради това, че знаците се повтарят през 12 години това все пак не е особено практично.

Преди новата година хората се подготвят, като украсяват дома си (в червено и жълто, и с пожелания за здраве, богатство, дълголетие и добра реколта) и пазаруват, като един от дните преди нея е посветен на почистване и измитане на лошите късмет и енергия, така че да има място за нов късмет през новата година. В първите дни на годината не трябва да се чисти, мете, да се мие и реже косата, да се използват лоши думи и остри, режещи предмети, да се чупят неща.

Новата година се посреща в нови дрехи, в украсения с червени надписи, фенери и червени чушки дом, около семейната трапеза, като поднесените ястия имат специално значение. Една от тези традиции е подобна на българската - подобно на питката с късмети, в една от поднесените пелмени се слага монета, която предсказва късмет на този, но когото тя се падне.

Поне едно от следните ястия, в зависимост от региона, е задължително: пелмени, пролетни рулца, нудълси (символ на дълголетие), ниенгао (изделие от оризово брашно) са задължителни - много са и регионалните версии. Традиционни са също портокалите, ястията от риба, пилешко, тиквените семки, сусамови топчета, ястия от желирано месо, сладкишите и други - на основата на това, че имената на много от тези ястия са омофонични с думи за късмет, здраве и богатство.Традиционно, в полунощ старата година се изгонва с фойерверки и пиратки (които са забранени в повечето градове от няколко години), а на децата се дават червени пликове с пари за късмет (hongbao).

Първият ден от новата година по традиция се прекарва вкъщи, а дните след това са посветени на посещения на роднини и приятели, което отново означава трапези със специални ястия и размяна на подаръци и червени пликове. Храмове организират базари, а на много места има паради и шествия. На петия ден от новата лунна година пристига Богът на Богатството, и това отново предполага празнична трапеза с ястия за късмет, и още повече фойерверки, за да бъде той посрещнат подобаващо.

Празничният период завършва на деня на първото пълнолуние от новата година, след 15 дни - или Празника на Фенерите Yuanxiaojie, когато знаковото ястие е варени оризови топчета със сладък пълнеж. Тази година той е на 15 февруари.

Едно от най-ранните описания на тези традиции е в стихотворения от преди повече от 3000 години, като разбира се, традициите еволюират. В последните десетилетия например се разви жанр от филми (hesuipian), подобни на коледните, посветени на новата години, обикновено комедии за цялото семейство, донякъде свързани с животното, под чийто знак ще е новата година или очакванията за годината. Подобни филми са “Fat Choi Spirit”, “It's a Mad, Mad, Mad World”, “All's Well, Ends Well” и др., а тази година сред очакваните заглавия са “The Four Seas” и “Breaking Through”.


Новогодишната празнична програма, или Новогодишната Гала (Chunwan) на CCTV e еднo от най-гледаните телевизионни програми в световен план - миналогодишната привлече рекордни 1.27 млрд. зрители. Предаването е тип вариететна програма, която продължава около четири часа, и включва песни, танци, акробатика, фокуси и скечове, както и международни гости - в последните години сред Селин Дион, Сай и Андреа Бочели. Сегашната първа дама на Китай Peng Liyuan е участвала като певица в 24 издания на Галата, до 2012.

Предаването е важна платформа за реклама и представяне на нови продукти и технологии - точно по време на Галата от 2015 Alipay и Tencent раздават стотици милиони под формата на виртуални “червени пликове”. за да допълнително популяризират мобилните плащания. Подобни кампании, раздаване на виртуални hongbao-та в последните години са проведени и от видео платформата Kuaishou и местната версия на Tiktok, Doiyin, които раздадоха по над един милиард юана по време на две от последните предавания.

Около Новата Години кристализират и различни социални проблеми - често по забавен начин - например практиката да се наемат “заместители” на интимни партньори, които необвързаните завеждат по родните места.

В по-традиционните региони в централен и западен Китай създаването на семейство е от ключово значение, така че за прибиращите се веднъж годишно необвързани хора, въпросите от роднини и приятели за това кога ще се оженят или омъжат се превръщат в мъчение, и някои от тях разрешават проблема като наемат приятел или приятелка за няколко дни.

Въпреки, че това разбира се не е масова практика, самата опция предизвика обсъждания преди няколко години - за различията между поколенията, за променящите се ценности, за демографските проблеми.

Преди няколко години внимание получи и историята на млада жена от Шанхай, която за първи път посетила родното място на приятеля си. Изненадана от по-базисните и бедни условия там, тя се оплаква в социалните медии - от къщата, храната, чистотата - и предизвиква основно негативни коментари, но и дискусия за различията в стандарта на живот из Китай, за това дали различията в произхода са пречка за връзка, и за социалната мобилност.Преди няколко години внимание привлякоха внимание и няколко случая на деца, които осъдиха родителите си, затова че са похарчили подарените на децата през годините hongbao-та, повечето от които са подарени от роднини и приятели на родителите точно за Новата Година.

Червените пликове вече не са само за децата - дигиталните hongbao-та са заместител на физическите посещения, особено когато за много пътуванията са невъзможни заради COVID мерките. Порасналите деца изпращат пари на възрастните си родители, и показват обичта си чрез материални средства - една от новосъздадените фрази през 2021 беше “демонстрация на синовна/ дъщерна обич с покупки онлайн” (wanggoushi jinxiao).

В последните години, много хора вече предпочитат да се съберат с роднини в ресторанти, които предлагат новогодишни банкети, с всичките традиционни ястия, така че да избегнат стреса от домашните приготовления. Преди пандемията, това беше й един от най-оживените периоди за туризма – включително и за международни пътувания, които за момента са в голяма степен невъзможни.

Целият период свързан с празнуването на новата година е около 40 дни - тази година от 17 януари до 25 февруари.

Традиционно, за много китайци този период включва и пътуване до родните места - т.нар. „най-голямата годишна човешка миграция.“ За повечето от тях това е и най-дългата годишна почивка – поне седем дни.

Според данни от последните години, градовете с най-много напускащи в периода на Пролетния Фестивал хора са Гуанджоу, Шънджън, Пекин, Шанхай и Ханджоу - логично, най-икономически развитите градове, които привличат най-много “приходяща” работна сила - както общи, така и висококвалифицирани работници. Традиционно, улиците в тези градове са празни през дните около празника.

Градовете с най-много пристигащи за празника пък са Чунцин, Чънду, Ухан, Дженджоу и Ухан.

В последната година преди пандемичните ограничения - 2019 бяха отчетени около три милиарда пътувания (или 425 пъти населението на България). COVID мерките започнаха няколко дни преди Китайската Нова Година през 2020 завари много китайци в транзит, и осуети пътуванията на други - по официални данни през 2020 бяха отчетени около 1.5 млрд. новогодишни пътувания, а през 2021 - около 870 млн. През 2021 властите препоръчаха да не се пътува, за да се избегне нова COVID вълна. Инициативата беше относително успешна.Тази година отново има препоръки за избягване на пътуванията - но прогнозите са за около 1.2 млрд. пътувания (или 36% повече от миналата година). Трудностите отново са свързани с COVID - градовете с най-много случаи в последните седмици, са точно тези, които най-много хора напускат за празника.

Огнище на COVID в даден град означава, че за да пътуват от него, хората трябва да имат скорошен негативен тест, а в някои случай, че подлежат на задължителна карантина, когато достигнат дестинацията си, независимо от негативния тест, или пък трябва да имат позволение за посещение от релевантните власти от родното си място.

Последното важи за по-малки населени места, които нямат ресурси да се справят с потенциално COVID огнище и затова предпочитат да ограничат достъпа за “външни” хора. Тези външни хора обаче за поредна година са сред тези по-ниско на икономическата стълба. Те са заети основно в областта на услугите и строителството, имат сравнително по-ниски доходи и ограничен годишен отпуск.

Най-сериозните ограничения са за региона около Пекин, където на 4 февруари ще започнат Зимните Олимпийски Игри.

Лунната Нова Година се отбелязва още в Япония, Корея, Виетнам, Монголия, Сингапур и навсякъде по света, където има китайско население.