Китайският министър на отбраната Вей Фънхъ заяви днес, че война със САЩ ще е катастрофа за света и предупреди Вашингтон да не се меси в спорове по отношение на Тайван и в Южнокитайско море, съобщава „Ройтерс“.
 
Говорейки на основния за Азия форум по сигурността „Диалогът Шангри-ла“ в Сингапур, той каза, че Китай ще се „бие до край“, ако някой се опита да се меси в отношенията му с Тайван, който Пекин смята за своя територия, който трябва да бъде върната, дори ако се наложи употребата на сила
 
Китай е недоволен от неотдавнашните действия на администрацията на президента Доналд Тръмп, който увеличи подкрепата си за Тайван, включително изпращайки бойни кораби да преминат пред Тайванския проток, който отделя острова от Китай.
 
Вей, който е първият китайски военен министър, който говори на форума „Диалогът Шангри-ла“ от 2011 г., заяви, че операциите на Пекин в Азия са чисто отбранителни, но той няма да се поколебае да отвърне на атака по интересите му.
 
„Китай няма да атакува, ако не бъде атакуван“, каза той. „Двете страни (САЩ и Китай) разбират, че конфликт или война между тях ще бъде катастрофа за тях и света“.
 
В събота изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан каза пред форума, че Вашингтон повече няма да гледа през пръсти на поведението на Пекин в Азия. Той обвини още китайската компания “Huawei” има тесни отношения с правителството на Китай.
 
Въпреки критиките към Китай тонът на Шанахан често изглеждал помирителен, докато подходът на китайския му колега бил по-борбен.
 
„Всеки опит за намеса по въпроса с Тайван е обречен на неуспех… Ако някой посмее да раздели Тайван от Китай, китайските военни няма да имат друг избор, освен да се бият, каквато и да е цената. САЩ са неделими, така е и с Китай. Китай трябва и ще бъде обединен отново“, каза Вей.
 
Той обърна внимание и на американските обвинения срещу китайския технологичен гигант „Хуавей“. „Хуавей“ е частна компания и не е свързана с въоръжените сили на Китай“, подчерта Вей.