Китайският луноход "Юйту-2" е открил на обратната страна на Луната два вида скали на лунната мантия, чието съществуване по-рано не бе доказано. Изследването на откритието може да разкрие неизвестни факти за историята на формирането на Земята, съобщава Nature.
"Удивително, но нито корабите от програмата Аполо на НАСА, нито съветските сонди връщат на Земята поне една проба от лунната мантия. "Юйту-2" е получил първите данни за нейния състав, кацайки в кратер на дъното на басейна Ейткен на Южния полюс, където, както показаха измерванията на сондите на НАСА, може да се крият скалите от недрата на Луната", пише планетологът Патрик Пинье.

Същността на находката се заключава във факта, че съвременните учени смятат, че недрата на Земята и на Луната са формирани по различен начин: на спътника не е имало тектонски процеси и цикличност на скалите, недрата на Луната са се охладили доста бързо.

Въпреки това, през последните десетилетия, нито един луноход не успяваше да намери голямо количество пластове от мантията, което доведе до търсене на алтернативни теории за образуването на Луната, предсказващи съвсем различен състав на мантията.

Юйту-2 е успял да открие фрагменти от лунната кора, в които пироксен и оливин, двете предполагаеми основни скални съставки на мантията, са отсъствали почти напълно. Сега учените ще проверяват и другите теории за образуването на Луната.Припомняме, че китайската програма се състои от три етапа: обикаляне на Луната, кацане на спътника и връщане на проби от повърхността му към Земята. Сега Китай изпълнява следващата фаза на програмата: за първи път в историята апарат каца на обратната страна на луната и вече четири месеца луноходът проучва територията на спътника.

Китайските учени също така са планирали да изучават спътника на Земята с руския луноход "Луна-26" през 2023 г., тъй като и двете страни се интересуват от изследването.

Превод и редакция: БЛИЦ