Китай обяви, че САЩ са "пристрастени към напускането" след решението на американската администрация да напусне Световната здравна организация (СЗО) и настоя, че оттеглянето разкрива стремеж към политика на силата и унилатерализъм (едностранност), съобщават световните осведомителни агенции.

Говорителят на китайското външно министерство коментира пред репортери по време на ежедневната си пресконференция, че международната общност не е съгласна със "егоистичното поведение" на САЩ, както го определи той.

"САЩ са пристрастени към напускането на групи и късането на договори", настоя говорителят.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че САЩ ще скъсат отношенията си със СЗО, обвинявайки агенцията към ООН, че се е превърнала в марионетка на Китай.

СЗО отрече твърденията на Тръмп, че е подкрепяла китайската "дезинформация" за новия коронавирус.

Решението на Тръмп дойде след обещание на китайския президент Си Цзинпин да даде 2 милиарда долара на СЗО през следващите две години, за да помогне в борбата с новия коронавирус, който тръгна от Китай в края на миналата година.

Европейският съюз в събота призова САЩ да преразгледат решението си.

Китай призовава международната общност да предостави повече политическа подкрепа и финансиране за СЗО, добави говорителят.

Решението на САЩ да напусне базираната в Женева агенция идва на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай заради епидемията от коронавирус.

След като встъпи в длъжност, Тръмп постави под въпрос стойността на Организацията на обединените нации и презрително се отнесе на значението на многостранността, тъй като се съсредоточи върху програмата "Америка първа".

Той напусна американския съвет за правата на човека, американската културна агенция ЮНЕСКО, глобално споразумение за справяне с изменението на климата, ядрената сделка в Иран и се противопостави на американския пакт за миграция.