Китайското ръководство даде зелена светлина за кината, местата за развлечения и спортните съоръжения в цялата страна, които да се отворят отново след няколко месеца "под ключ", пише БГНЕС.

Издадените в петък насоки на Държавния съвет позволяват да се отварят блокираните досега културни и развлекателни обекти, места за отдих на открито и туристически атракции с ограничен брой посетители, но не дават конкретна времева рамка.

Културните обекти могат да провеждат и „необходими конференции и изложби“, докато хотели, ресторанти, търговски центрове и супермаркети могат да бъдат напълно отворени, се казва в инструкциите.

Отворените места трябва да изискват посетителите да носят маски и да се придържат към социално дистанциране.

Всичките 70 000 кина в Китай бяха затворени от края на януари, за да предотвратят разпространението на вируса, което нанесе осакатяващ удар върху китайската индустрия за филми и развлечения.

Но през последните седмици основни туристически атракции -като Забраненият град в Пекин - постепенно започнаха да се отварят с ограничен достъп, тъй като Китай се опитва да увеличи вътрешните разходи, след като вирусът засегна икономиката.

Шанхай Дисниленд обяви четвъртък, че ще отвори отново следващата седмица, а билетите са разпродадени за минути.

Докато голяма част от останалия свят все още прилага ограничителни мерки, Китай възобновява работата си, отваря отново училищата и премахва ограниченията за движение, след като пандемията до голяма степен беше поставена под контрол.

Всички китайски окръзи вече са класифицирани като "нискорискови", тъй като континенталната част не отчита нови случаи в страната през последните пет дни.

Не е ясно как или кога насоките на Държавния съвет ще бъдат приложени на местно ниво в Китай.