В Чикаго има случаи на мистериозно заболяване, засягащо деца, които могат да бъдат свързани с COVID-19. Симптомите са много подобни на синдрома на токсичния шок или болестта на Кавасаки, рядка болест, която включва възпаление на кръвоносните съдове, пише bg-voice.com.

Въпреки че могат да носят вируса, повечето деца не са показали никакви симптоми на новия коронавирус. Въпреки това има деца в болници, включително в района на Чикаго, лекувани от мистериозно възпалително заболяване, което може да бъде свързано с COVID-19.

Нов кошмар: Мистериозна болест убива наред деца заради COVID-19

„Тези деца се тестват отрицателно с назалния тампон, но отговарят положително за антитела в кръвообращението, което показва, че са имали минала инфекция, но родителите им може да не са знаели за това“, казва д-р Франк Белмонте, главен медицински директор в Адвокатската детска болница.

Майка проплака: Бебето ми е коронавирус, симптомите бяха... СНИМКИ

Адвокатска детска болница лекува един пациент със синдрома. Според доктор Белмонте в известни случаи на други места симптомите се проявяват седмици след пика на коронавируса. Симптомите включват коремна болка, обрив, повръщане, диария, зачервени очи и подути лимфни възли.

„Тези деца се представят изключително болни“, казва д-р Ан Роули, специалист по инфекциозни заболявания в детска болница Лури. – „Родителите не трябва да пропускат това състояние. Това е много болно дете.“

Китайски лекари обявиха как COVID-19 преминава при децата

И д-р Роули каза, че симптомите на този мистериозен възпалителен синдром са подобни на болестта на Кавасаки.

„В нашата болница имаме по едно новодиагностицирано дете с Кавасаки всяка седмица“, каза тя.

Но д-р Роули казва, че децата с този нов синдром не изпитват възпаление на коронарните артерии, нещо, което е специфичен симптом на болестта Кавасаки. Ето защо Роули също смята, че синдромът може да е свързан с COVID.

Китайски лекари с нови кошмарни новини за COVID-19 и децата

„Докато децата се разболяват, възпалителният синдром е лечим“, каза Роули.