В интернет бе публикувана снимка, показваща китайски макет на американския разрушител от клас Arleigh Burke, използван от военноморските сили на Народната освободителна армия на Китай като „кораб-мишена“ за обучение на персонал в методи за симулация на противокорабно насочване.

Отбелязва се, че схемата, на която тренират китайските моряци, също наподобява японските разрушители от клас Asahi.

Използването от китайската армия на макет на американски военен кораб за учения е доказателство, че Пекин гледа на САЩ като на свой най-вероятен противник. 

Според тайванските власти военният натиск на Китай върху острова се е увеличил значително след идването на власт на Лай Цинде и наближаването на деня на встъпването му в длъжност.

Предполага се, че по време на срещата на Байдън със Си Дзинпин в Сан Франциско през ноември миналата година страните са постигнали споразумения, които предполагат сдържаната политика на Вашингтон спрямо Тайван. 

Въпреки това, след изборната победа на Лай Цинде в Тайван, напрежението се увеличи.

Според тайвански експерти по този начин Пекин се опитва да окаже натиск върху новото правителство в Тайпе. 

Напоследък броят на китайските военни кораби около острова се увеличи значително, освен това самолетите на НОАК умишлено се приближават близо до Тайван.

Китай също така редовно провежда различни видове учения в региона, включително амфибийни учения, включващи сили за почистване на мини, нощни полети и учения за презареждане във въздуха.