Военни медици и биолози от Шанхай успешно защитиха култура от клетки от атаки на вируса 2019-nCoV, като използваха копия на рецепторите АСЕ2, от които причинителят на пневмонията се възползва, за да проникне в организма, предава bg-voice.com.

Резултатите от изследването са качени на сайта bioRxiv.


„При подобни терапии е възможен страничен ефект, тъй като протеинът АСЕ2 е тясно свързан с функционирането на сърдечносъдовата система“, отбелязват специалистите.

„От друга страна неотдавнашни експерименти с мишки показаха, че добавянето на копие на АСЕ2 в кръвта им не повлия върху жизнеспособността им. Това навежда на мисълта, че протеинът може да се използва както за терапия, така и за диагностициране на новото заболяване.“

Вирусът 2019-nCoV, предизвикал заболявания от нова форма на пневмония в Китай и редица други страни, прониква в белодробните клетки у човека и други бозайници, използвайки рецепторите АСЕ2.

Те се намират на повърхността на клетките и се използват за предаване и получаване на химични сигнали. Причинителят на заболяването често използва подобни структури, за да се захване за повърхността на заразени клетки и да проникне в тях.

Учените отдавна знаят, че протеинът АСЕ2 е с важна роля за жизнеспособността на вируса на атипичната пневмония, известна също като ТОРС (тежък остър респираторен синдром). Сега биолозите се поинтересували дали въпросното свойство може да се използва в борбата с новия коронавирус.

За целта синтезирали изкуствен аналог на АСЕ2, като съединили белтъка с „шаблон“ на антитяло от клас IgG1.

Ефектът бил проверен сред култура от човешки ракови клетки. Учените се опитали да ги заразят с изкуствения вирус, състоящ се от съединяваща се с АСЕ2 част от обвивката на 2019-nCoV, както и от фрагменти от ХИВ и други патогени.

Оказало се, че синтетичната версия на АСЕ2 успешно предотвратила проникването на вируса в клетките. Това дава надежди за създаване на лекарства на базата на протеина.