Китайското правителство направи изявление още преди десетина дни, че очаква много слабо тримесечие в началото на т.г., като според мен се предполага слаб резултата и за второто тримесецие на годината във връзка с икономическите последици заради разпространението на коронавируса. Това коментира предприемачът Цън Цон в ефира на Нова тв.

"Китай в момента е полупарализирана. Когато видите празни улици, затворени кафета и неработещи предприятия, кина, молове, хората не пазаруват, всеки може да се досети, че ситуацията е много сериозна", заяви бизнесменът.

"Инвеститорите са притеснение и тази сутрин е ясно доказателство за това. Добрата ера от над 10% ръст в икономиката на Китай вече отмина. Предприятията там са затворени. В момента хората работят от домовете си, като съвета за момента е това положение да остане до 9 февруари. Големите международни компании, автомобилните производители са спрели работа до второ нареждане", каза Цон.

"Това се случва, защото от 70 години насам за първи път в Китай има цели градове, поставени под карантина. Днес или вчера още един град с 5 милиона жители е поставен под карантина. Всеки знае, че парите обичат спокойствието,тишината и предсказуемостта. Сега тези елементи в Китай вече някак си не дават увереност в предприятията и в бизнеса", обясни Цон. 

"Според мен трябва много стриктно да се следи в България да няма зарази. Свърши Китайската нова година и сега китайците се прибират в страните, където работят. Затова България трябва да вземе мерки, а тя няма организационната мощ на Китай", посочи той.

"Поне хиляда са китайците, които си живеят в България дългосрочно. А те ще бързат да се приберат, защото, ако се забавят в Китай, може да не успеят да излязат от страната изобщо. Ако се случи един вирус в България, ще се търси кой е виновен - китаеца, който е донесъл заразата, или България, която не е взела нужните мерки", посочи Цон.