Китай е изпратил своите изтребители Су-35 към Тайван, където кацна самолет с Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, съобщава CGTN. Броят на бойните самолети не се уточнява. 

По-късно обаче от Тайван опровергаха тази информация.

Министерството на отбраната на Тайван заяви късно във вторник, че съобщенията на китайските държавни медии за китайски изтребители Су-35, които пресичат чувствителния Тайвански проток, разделящ острова от Китай, са неверни, предаде "Ройтерс".

В изявлението си министерството заяви, че има пълна представа за дейностите в близост до Тайван и ще изпрати по подходящ начин сили в отговор на "вражески заплахи".

В същото време стана ясно, че народноосвободителната армия на Китай (НОАК) е започнала широкомащабни военноморски учения в три от шестте района около остров Тайван. 

По-рано Източният военен район на китайската армия обяви серия от военни операции близо до Тайван. Ученията ще започнат вечерта във вторник, 2 август. Ще бъдат тествани ракети с неядрена бойна глава и далечна стрелба в Тайванския пролив.

В отговор на засилената китайска бойна активност САЩ са привели в повишена бойна готовност всичките си военни обекти в Индо-тихоокеанския регион, предават информационните агенции.

Припомняме, че както БЛИЦ писа след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван, китайското външно министерство остро осъди посещението на американския представител. В съобщението се казваше, че пристигането на Пелоси на острова нарушава принципа на един Китай, както и разпоредбите, залегнали в китайско-американските комюникета.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук