Климатолози от Китай установиха, че средните температури на Земята през зимата на 2023 – 2024 г. ще бъдат рекордно високи, с 95% вероятност да надвишат средните стойности за последните десетилетия с около един градус по Целзий. Това съобщават от пресслужбата на Института по физика на атмосферата към Китайската академия на науките.

"Проведените от учени изчисления показват, че рекордно високи температури ще се установят в много региони в средните ширини на Евразия и голяма част от Новия свят. В същото време общата глобална повърхностна температура на Земята с вероятност 95% ще постави нов рекорд през зимата на 2023 – 2024 г. Температурите ще се повишат особено силно в Китай, където зимата ще бъде най-топлата от 1991 г.“, се казва в съобщението.

Това откритие е направено от група китайски климатолози, ръководени от Джън Фей, доцент в Института по атмосферна физика на Китайската академия на науките, докато изучавали как климатът на планетата се е променил през последната година, която досега е най-горещата година за цялата история на наблюденията.

Според настоящите оценки на климатолозите температурите през последните 12 месеца са били с 1,25 градуса по Целзий или повече по-високи от типичните стойности за началото на ХХ век. Учените предполагат, че тези рекордни цифри са свързани не само с ускоряването на антропогенното глобално затопляне, но и със засилването на климатичния феномен Ел Ниньо.

Същият този феномен, както открили Фей и колегите му, използвайки три различни глобални климатични модела, ще направи зимата на 2023 – 2024 г. рекордно топла с 95% вероятност.

Температурите ще се покачат особено силно не само в Арктика, където ще бъдат с 1,2 – 1,4 градуса по Целзий над прединдустриалните стойности, но и в Китай и страните от Централна Азия, където този показател ще надхвърли нормата с 1,1 – 1,2 градуса по Целзий.

По аналогичен начин ще се покачат температурите в Канада и Аляска, както и в екваториалните райони на Южна и Централна Америка, както и в някои райони на Южна Африка и Северозападна Австралия.

В същото време зимните температури ще останат ниски или дори ще се понижат значително в Западна Европа, европейските региони и руския Далечен изток, както и в Съединените щати и Аржентина. Това се дължи и на промените в характера на движението на въздушните маси над Тихия океан и други региони на планетата, които са свързани с Ел Ниньо, заключават изследователите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук