Алекс Йънгър заяви, че страната трябва да прецени дали 5G мобилните мрежи ще „ се базират и изцяло ще се изграждат по китайски технологии“. Въпросът си шефът на британското разузнаване задава от страниците на авторитетния The Times.

Главата на Ми-6 попита публично дали китайския телеком ще бъде ангажиран в развитието на мобилната мрежа от следващо поколение. Въпросът си той аргументира със страховете от шпионаж. 55-годишният Алекс Йънгър каза, че трябва да се вземат „някои решения“ за „Хуауей“.

САЩ, Нова Зеландия и Австралия, всичките близки съюзници на Обединеното кралство в разузнаването, забраниха на компанията да предостави технология за техните свръхбързи 5G мрежи. Миналата седмица Нова Зеландия заяви, че компанията представлява „значителен риск за националната сигурност“.

САЩ постоянно повтарят, че „Хуауей“ има връзки с китайското правителство, което прави нейните продукти уязвими за шпионаж или намеса. От компанията категорично отричат твърденията.

Това е второ публично изказване на Алекс Йънгър, след като пое лидерския пост в Ми-6. Той обаче силно акцентира върху факта, че Пекин се стреми да стане доминантен играч до 2049 година на целия пазар на световните ново появяващи се технологии. 
Източник: "Фокус"