Лесно е да разбереш защо вероятно най-старият град в Германия привлича толкова много туристи. Все пак Трир – бивша столица на Римската империя, има най-големия брой римски руини с изключение на самия Рим. В същото време от заобикалящите го лозя се произвеждат някои от най-качествените вина в страната.
Но за онези около 150 000 китайци, които посещават града всяка година, основната причина да стъпят в Трир е съвсем друга – фактът, че това е родното място на Карл Маркс.

Именно тази титла превръща Трир в германския град с най-много китайски туристи. Маркс все пак е един от най-големите критици на капитализма и създава теорията за класовата борба, която според него се подхранва от частната собственост. За него решението е в това разпределянето на стоки и услуги да бъде прехвърлено на държавата и така да се освободи народът от класовото подтисничество.

И ето, че 200 години след рождението му жителите на родния му град развиват частните си бизнеси и печелят чрез неговия лик и необичайната отдаденост на китайските туристи.

Тяхното присъствие тук не е случайно. Размислите на Маркс се превръщат във водеща идеология за Китайската народна република (КНР), поради което за много китайци той е едва ли не герой. Наскоро китайският президент Си Дзинпин дори обяви, че ако страната "се отклони от марксизма или го изостави, партията ще загуби своята душа и посока".

Същевременно интересът на китайските пътешественици към Трир постепенно учи търговците в града накъде трябва да насочат усилията си. Днес магазините им са пълни с разнообразни тематични сувенири – от форми за приготвяне на сладки до касички с формата на главата на Маркс.

Нещо повече, от Търговската и индустриална камара на Трир провеждат специално обучение по етикет, в което участие взимат много от същите тези търговци. Един от съветите, които получават, е да не увиват сувенирите в бяла хартия, тъй като бялото е традиционния цвят на погребалните роби в Китай. Също така им е казано да избягват всякакви препратки към числото 250, което е жаргонен намек за "глупав" в китайския.

По случай 200-годишнината от рождението на философа през тази година са напечатени хиляди сувенирни евро банкноти с номинал 0, на които е лицето на Маркс. Целта? Да има още едно нещо, за което туристите от Китай да дадат парите си.Дори изобщо да не се интересувате от родословието на Маркс, има какво да видите в Трир. Като т.нар. "Черна порта" от римския период.
Но потъпкването на човешки права в комунистическите държави, включително в Китай, е превърнало Маркс в спорна фигура. В Германия той е мразен от мнозина, най-вече жители на някогашната Източна Германия, които също са живели в такъв режим.

Именно заради това решението Трир да приеме славата си като "родния град на Маркс" е скорошно, разказва Алекзандър Шумиц, който оглавява маркетинг отдела на бюрото по туризъм в града.

"Повечето хора са съгласни, че Маркс е важен философ. Той не е отговорен за това, което хората са направили с неговите идеи", посочва Шумиц.

По думите му Трир почти 200 години е игнорирал Маркс, но след падането на Берлинската стена повечето жители постепенно приемат философа за "известния син на града".

Така, когато китайското правителство обявява намерението си да подари на Трир статуя на Маркс по случай двете столетия от рождението му, градът приема, но при определени условия. В Китай е изпратен представител на града, който има нелеката задача да накара скулптора да направи статуята по-малка.


Статуята на Маркс в Трир, която е подарък от Китай.

Стратегията е успешна – от германска страна убеждават китайците, че статуята би трябвало да е висока 5,5 метра заедно с основата като препратка към рождената дата на философа – 5 май. Първоначалната китайска идея е статуята да се извисява на 6,4 метра.

Китайският подарък се превръща в една от задължителните забележителности за всеки, който посещава Трир воден от интерес към Маркс. Освен статуята и сувенирите любопитни са и светлините на светофарите в края на Флейшщрасе в центъра на града. На тях могат да бъдат видени зелени и червени карикатури на Маркс.

По случай годишнината няколко от музеите в града имат временни изложби, посветени на философа, макар най-много посетители да привлича Къщата-музей на Карл Маркс на Брюкенщрасе. Това е и мястото, на което той е роден.

В музея може да бъде видян популярен бюст на философа, създаден от неговия правнук. Освен това са показани копие на първото издание на най-популярния му труд – "Капиталът", както и снимка от посещението в музея на Хуа Гофен – наследникът на Мао Дзедун в КНР.


Къщата-музей на Маркс в Трир.

Макар много от временните експозиции да съм към своя край, няма да мине много време преди броят на посетителите на Трир отново да скочи. Вече има планове за отбелязване на 200-годишнината от рождението на Фридрих Енгелс – съавтор на Манифеста на комунистическата партия заедно с Маркс.

И макар че Маркс завинаги ще остане поляризираща фигура, решението Трир да го приеме като "свой син" не е било трудно, споделя Шумиц.

"Той е един от най-важните философи на XIX в. Теориите му се обсъждат и до днес, влияят и на политиката. А е важен за града, защото идеите му са базирани на това, което е преживял в Трир", обяснява маркетинговият специалист.

А не трябва да се пропуска и друг важен фактор – че днес образът на Маркс очевидно носи пари на жителите на Трир.

Източник: webcafe.bg