Говорителят на китайската армия в четвъртък отправи критики към Съединените щати заради провокативните им забележки и действия и призова страната да спре да изпраща грешни сигнали на сепаратистките сили на "независимостта на Тайван".

У Цян, говорител на Министерството на националната отбрана, направи забележките на пресконференция, когато беше помолен да коментира последните провокации от САЩ, включително по-нататъшно представяне на законопроект, свързан с Тайван, както и други погрешни забележки, направени от американски служители, а също кацането на армейски самолет в Тайван в средата на юли.

У каза, че Китай твърдо се противопоставя на забележките и действията на САЩ, тъй като те нарушават международното право и основните норми, регулиращи международните отношения.

Според него, САЩ сериозно се намесват във вътрешните работи на Китай, сериозно подкопават териториалния суверенитет и интересите на сигурността на Пекин и сериозно застрашават мира и стабилността в целия свят покрай Тайванския проток.

Той призова Съединените щати да се придържат към принципа на един Китай и разпоредбите на трите съвместни комюникета между двете страни и ги предупреди да не „играят с огъня".

В същото време У също предупреди управляващите от Демократично -прогресивната партия (DPP) в Тайван да не преценяват погрешно ситуацията.

Всеки опит за търсене на „независимост на Тайван“ чрез въвличане на чужди сили ще доведе само до задънена улица и ще навреди на хората в Тайван и на самата ДПП, добави У.

Китайската народно -освободителна армия както винаги ще бъде в повишена готовност и ще предприеме всички необходими мерки, за да предотврати всеки опит за "независимост на Тайван", каза той.