Бившият върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис и военният ветеран, писателят Елиът Акерман са описали сценарий за "кошмарна" световна война през 2034 г. Те пишат за това в статия за списанието The National Interest.

Авторите предупреждават, че сблъсък между САЩ и Китай в Южнокитайско море през 2034 г. може да доведе до "глобален пожар". Те описват подобно развитие в книгата си "2034: Роман за следващата световна война".

Отбелязва се, че подобно бъдеще е съвсем реално. По-специално, те са обърнали внимание на неотдавнашна симулация на военен конфликт от военновъздушните сили на САЩ, започнал с китайска атака с биологично оръжие.

Тази строго секретна симулация на военна игра е завършила с китайски ракетен удар по американски бази и военни кораби, както и с въздушен удар и десант на остров Тайван. Тотава се е изяснило, че при този конкретен сценарий американските военни вероятно ще "загубят бързо".

Ставридис и Акерман смятат, че в близко бъдеще на бойното поле ще преобладават безпилотните самолети и автономната безпилотна военна техника, а престрелките ще се водят едновременно с мащабни хакерски атаки срещу вражеските системи.

Сега страните продължават да създават и придобиват оръжия за традиционна война, но в новата реалност САЩ ще трябва да обучават малки екипи на специалните сили, които да се интегрират с комплекси, базирани на биотехнологии, обобщават авторите на статията.

Превод и редакция: БЛИЦ