Информационната война покрай новите разкрития на Скотланд Ярд и Кралската прокуратура за отровителите на Скрипал достигна небивали размери. Докато на официално ниво  разменяните обвинения и опровержения донякъде спазват дипломатичния тон, то в блоговете и социалните мрежи страстите и екзотичните версии буквално бушуват.

След като снощи потребители в мрежата съзряха явна фалшификация на британските тайни служби в снимките на отровителите, днес тръгна още по-фрапантна версия - че те са британски актьори.

Това съобщи на страницата си във Фейсбук продуцентът Майкъл Килиган. На страницата си той твърди, че Александър Петров и Руслан Боширов всъщност са английските актьори Пол Колинс и Джефри Филдс. 

Самото видео, което бе разпространено след новината, че те са отровителите на Скрипал, било взето от сериала "КGB Spy", което се излъчва в Англия от началото на 2000 година. 

"Приятели, това е наистина удивително. По смешно е дори от Бистър Бийн и Борат. "Май Тереза" (всъщност Килиган има предвид премиера на Великобритания Тереза Мей) показва уж двама руснаци, които са се снимали в моя сериал преди почти 20 години. Че и кадри взели оттам. 

Че даже и версията на събитията сякаш е взета от нашия сериал. Нима MI5 чете нашите сценарии? Между другото въпросните двама "шпиони" са британци, макар и вярно, че не съм ги виждал в други филми. Може пък наистина са отишли да работят в КГБ", пише продуцентът, съпровождайки коментара си с емотикон - усмивка. 

Постът на продуцента в социалните мрежи бързо събрал над 100 коментара и лайка за 45 минути, но по-късно бил отстранен, предполага се, че това е направено от администрацията на Фейсбук.

Тази версия, тръгнала от блога cont.ws/@nyka/ бързо стана вирусна в мрежата, но намирисва на откровен фейк, тъй като потребители пишат, че в интернет не могат да открият данни за споменатия продуцент и актьори. 

Превод БЛИЦ