Рибите ще се свият с до 24% в резултат на глобалното затопляне, твърдят учени. Изследователи са разгледали влиянието на покачващата се температура върху над 600 вида риби между 2001 и 2050 г., съобщава Би Би Си.
По-топлите води могат да намалят нивото на кислород и значително да намалят тялото на рибата. По думите на учените, неуспехът емисиите на газовете, причиняващия парниковия ефект, да бъдат поставени под контрол ще окаже по-голямо влияние върху морските екосистеми, отколкото се смяташе по-рано. <br /> <br /> Изследвания в миналото показаха, че промяната в температурата на океаните ще окаже влияние върху разпространението и репродуктивността на редици видове риба. Новото изследване показа, че размерът на рибите също ще бъде сериозно засегнат. <br /> <br /> Учените са изработили модел, за да видят как рибите ще реагират на по-ниски нива на кислород във водата. Те са използвали данни от сценарий с едни от по-големите емисии на газове, разработен от Международната комисия за климатичните промени. <br /> <br /> Независимо, че данните предвиждат малки промени в температурите на дъното на океана, влиянието върху тялото на рибите е &ldquo;изключително голямо&rdquo;. С увеличаването на температурата на океана, се увеличава и температурата на рибата. При което, според ръководителя на научната работа, Уилям Чюнг от Университета в Бритиш Колумбия, нивото на кислород във водата е ключово. <br /> <br /> &ldquo;Покачването на температурата директно ускорява метаболитните на функциите в тялото на рибата. Това води до увеличаване на необходимостта от кислород за дейностите на тялото. Така кислородът на рибите за растеж ще бъде изчерпан при по-малък размер на тялото&rdquo;, каза той за Би Би Си. <br /> <br /> Екипът от учени също е използвал модела си, за да предвиди миграцията на рибите в резултат на затоплянето на водите. Те смятат, че повечето рибни популации ще се преместят към полюсите на Земята със скорост 36 километра в десетилетие. &ldquo;Тоест, в Северно море да се очакват повече риби с по-малки тела от тропическите води в бъдеще&rdquo;, казва Чюнг. <br /> <br /> Отчитайки както движенията, така и физическото влияние, оказвано от покачващите се температури, учените достигнаха до извода, че размерът на рибата ще се смали между 14 и 24%. /БЛИЦ <br /> <br /> <br />