Иран провежда днес патламентарни избори. Повече от 7000 кандидати, които ще се борят за 290 места в иранския парламент.


Вотът се разглежда като битка между твърдолинейните и консерваторите, след като повечето реформатори и умерени кандидати бяха дисквалифицирани.

Проучване, публикувано от държавния "Техеран таймс", посочи, че 57 на сто от избирателите възнамеряват да подадат бюлетините си за консервативния списък на горд Иран, ръководен от бившия кмет на Техеран Мохамед Бакер Калибаф, докато 27 на сто са казали, че подкрепят останалите кандидати за реформисти.

Вотът също ще бъде тест за популярността на президента Хасан Рохани, относителен умерен политик, който се опитва да изпълни обещанието си да подобри жизнения стандарт на народа на фона на осакатяващите санкции на САЩ.

Но експерти коментират, че растящото публично недоволство заради икономическите проблеми на Иран и липсата на прозрачност и честен изборен процес вероятно ще допринесат за ниска избирателна активност.

Рохани разкритикува Съвета на пазителите, който проверява кандидатите, след като дисквалифицира хиляди хора, които се регистрираха за участие на изборите, включително и 90 депутати.

Но президентът използва речта си преди няколко дни по повод 41 г. от Ислямската революция през 1979 г. да призове иранците да "не бъдат пасивни" въпреки "възможни оплаквания и критика".

Експерти прогнозират, че хардлайнерите в Иран ще доминират в следващия парламент, след като реформаторите се оплакаха, че 90% от кандидатите им са дисквалифицирани.

На изборите през 2016 г. блок на реформаторите и умерените консерватори спечели 41% от 290-те места. Твърдолинейните взеха 29%, а независимите - 28 на сто.

Съветът на пазителите не допусна на изборите повече от 9000 кандидати от над 16 000.

300 000 полицаи ще се грижат за сигурността на вота.