Кметът на малкия град Роди Гарганико (регион Апулия) Кармине д'Анели обяви намерението си да закупи лично руската ваксина „Спутник V“ за малко повече от три хиляди жители на града си за своя сметка. Кметът написа за това в петък във „Фейсбук“, предава Фокус.

"Tърпението за ваксините изтича. Трябва да вземем решение сами. „Спутник V“ е ефективна и достъпна на пазара, така както тя бе закупена от Република Сан Марино. За три хиляди дози мога да заплатя със заплата си, която никога не съм вземал! Още няколко дни и аз ще реша", - написа Д'Анели.

Италия изпитва недостиг на ваксини от одобрени от ЕС компании както заради намалените обеми, така и заради неспазване на сроковете.

Има нарастващ кръг от поддръжници на идеята за използването на руската ваксина в страната, която е високо оценена от почти всички водещи експерти, включително експерти от Националния институт по инфекциозни болести „Лазаро Спаланцани“

Властите обаче посочват, че използването на руската ваксина не е възможно, докато тя не бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Няма условия за едностранно одобрение от националния регулатор.

На 23 февруари пратка „Спутник V“ бе доставена в Република Сан Марино. Тази новина допълнително допринесе за развитието на дискусията, включително по телевизията и в медиите, за възможното използване на руската ваксина в Италия.