Общинската управа се стреми през тези часове да бъде колкото се може по-близо до всеки жител на Лоди и на десетте селища в района под карантина заради коронавирус. Това заяви за „Монитор“ кметицата на града Сара Казанова.

Тя е на 42 години, завършила е политехниката на Милано и е активистка на партията „Лига“ на бившия вицепремиер Матео Салвини. Избрана е за кмет на намиращия се на шейсетина километра югоизточно от Милано град на местните избори през 2017 г.

„Осъществяваме непрекъснато контрол с компетентните здравни власти над поверената ни територия“, каза още първата гражданка на Лоди и района, обявени от Министерството на здравеопазването за „червена зона“.Сара Казанова посочи също така, че всички жители на въпросната зона са осигурени с необходимите грижи от висококвалифицирани здравни работници, не им липсва нищо, а доставките на храна и лекарства се осъществяват в срок и постоянно.

Що се отнася до конкретните мерки за предотвратяване на разнасянето на заразата, то засега до първи март са затворени всички училища в района, детски градини, ясли, фитнес-зали, театъра, библиотеките, спортните съоръжения, няма да работят общинските пазари, пенсионерските клубове и др.

„В постоянен контакт сме с областната управа на Ломбардия и с министерството на здравеопазването, постоянен мониторинг на ситуацията пък прави в сътрудничество с кметството кризисния щаб към Префектурата на Лоди“, посочи още кметицата Казанова.

Тя е радостна, че съгражданите й се отнасят изключително сериозно към проблема, спазват указанията на общинския съвет и не се поддават на паникьорски настроения.

На въпроса има ли засегнати от коронавирус измежду живеещите в района над 300 българи, кметицата отговори отрицателно.

Все пак Сара Казанова уточни, че с точната информация за народността на заболелите разполага областната управа на Ломбардия и засега тя е държана в тайна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ