Кметът на Виена Михаел Лудвиг е заявил, че поставеният колан с експлозиви на нападателя, убит от полицията, е фалшив, съобщава Kronen Zeitung.

Преди това се разглеждаше версия, че един от нападателите се е самовзривил с експлозиви, прикрепени към шахидския му пояс, но властите не потвърдиха тази информация и заявиха, че нападателят е прострелян.

Междувременно Американската компания SITE Intelligence Group, която се занимава с мониторинг на информационната дейност на екстремистите, е съобщила, че джихадистите са обявили, че са отговорни за поредицата от кървави атаки във Виена.

Няколко души са станали жертви на нападението във Виена и поне един престъпник все още се намира в бягство и се издирва, казал е австрийският вътрешен министър Карл Нехамер. По-рано полицията съобщаваше за един смъртен случай, докато медиите съобщаваха, че броят на загиналите е най-малко седем души, сред които и служител на полицията.

Извънредно: Полицията задържа четирима терористи в центъра на Виена ВИДЕО

Австрийският канцлер Себастиан Курц не изключва престъпниците, които са открили стрелбата във Виена, да се ръководят от антисемитски мотиви. Той заяви това в ефира на телевизионния канал ORF. Курц е добавил, че терористите са много добре въоръжени и професионално обучени. Те също така са въоръжени с автоматични оръжия.

Ужасяващо ВИДЕО 18+ е запечатало как терорист разстрелва минувач във Виена

Австрийската полиция заяви официално, че нападенията са организирани от няколко въоръжени мъже в шест различни части на града. Първите изстрели са били в 20:00 местно време (21:00 българско време) в синагогата на Зайтенщетенгасе в центъра на Виена.

Мишена на терористите, освен синагогата, са станали еврейски културен център и два ресторанта. Малко след това се появи информация за взети заложници в ресторант, но все още няма официално уточнение от властите.

Към момента няма данни за пострадали български граждани.

Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщават от външното ни министерство.