Общото богатство на най-богатите предприемачи в Русия е намаляло с 93,616 млрд. долара от началото на годината, като най-много е загубил основният собственик на „Ренова“ Виктор Векселберг, чиито загуби са достигнали 11,2 млрд. долара, а състоянието му е намаляло до 7,24 млрд. долара, изчисли РИА Новости въз основа на данни от Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Индексът се изчислява въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които милиардерите притежават дялове. За някои компании изчислението се основава на съотношението на капитализацията към EBITDA или на цената на акцията към печалбата на акция. В класацията на BBI влизат общо 500-те най-богати хора в света, като сега в нея са включени 27 руснаци. Към 3 октомври общото им богатство възлиза на 299,34 милиарда долара.

Най-богатият от тях е Владимир Потанин, един от основните собственици на „Норникел“, който от началото на годината е намалил състоянието си с 2,17 млрд. долара до 28,7 млрд. долара. Състоянието на съсобственика на „Новатек“ Леонид Михелсон, който все още е втори в класацията, е намаляло значително - със 7,12 млрд. долара до 25,3 млрд. долара.
На трето място е Алексей Мордашов, чието състояние е намаляло с 9,12 млрд. долара до 19,1 млрд. долара.

На четвърто място е бенефициентът на НЛМК Владимир Лисин, който е загубил 9,12 млрд. долара от началото на годината (състоянието му се оценява на 18,9 млрд. долара). На пето място се класира Алишер Усманов („Металоинвест“, „Мегафон“), чието състояние е намаляло с 3,16 млрд. долара от началото на годината и сега се оценява на 18,1 млрд. долара, предава БГНЕС.

На шесто място е съсобственикът на „Лукойл“ Вагит Алекперов (подал оставка от Съвета на директорите и предсрочно напуснал поста президент на компанията), който е загубил 3,67 млрд. долара и сега разполага с 18,1 млрд.

На седмо място в списъка е бившият бенефициент на Еврохим и СУЕК Андрей Мелниченко (оттеглил се от съсобствеността на 9 март заради санкциите на ЕС) - състоянието му е намаляло с 2,25 млрд. долара до 15,2 млрд. На осмо място се нарежда Сюлейман Керимов (семейството му контролираше „Полюс“ до май, след което делът му беше прехвърлен на Фондацията за подкрепа на ислямските организации), чието състояние е намаляло с 2,05 млрд. до 13,2 млрд.

На девето място е Михаил Прохоров („Онексим груп“): състоянието му е намаляло от началото на годината с 1,06 млрд. долара до 12,9 млрд. В дъното на първата десетка е Генадий Тимченко, съсобственик на „Новатек“ и „Сибур“, чието състояние е намаляло с 9,66 млрд. долара до 12,8 млрд. долара от началото на годината.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук