Навършиха се точно 2 години, откакто президентът Владимир Путин обяви, че признава за независими двете сепаратистки области в Украйна - Народна република Донецк и Народна република Луганск. Три дни след дългата реч на Путин тогава - на 24 февруари, започна и т.нар. „Специална военна операция”.

През тези 2 години конфликтът в Украйна премина през много фази, изпълнени с двустранна пропаганда, която само подсилва и до днес мъглата на войната.

Към момента, въпреки няколко кратковременни успеха и въпреки милиардите помощи от Запада, Киев не печели в конфликта. И това личи от настроенията на хората в Украйна по повод продължаващите боеве.

Основите на онази решителност, която проявяваха Въоръжените сили на Украйна в първите месеци на войната, е пропукана - основно след категоричния провал на дълго говорената и дълго готвена „контраофанзива”, която не само не постигна целите си, а дори доведе до това страната да загуби още територии.

Международния институт по социология в Киев публикува свое изследване, което прослядва нагласите на хората по отношение на конфликта. В частност основният въпрос е: „Движи ли се в правилна посока страната? Statista пояснява:

Докато само допреди 2 години над 70% от украинците категорично одобряваха случващото се и отпора, който въоръжените сили дават на руснаците, сега картината е различна.

Към февруари 2024 г., след като страната загуби хиляди и буквално бе обезкървена, след като и Западът действа вече уклончиво по отношение на помощите, ситуацията е друга. Едва 11% категорично одобряват посоката, 33% смятат, че може би е правилна. В контраст преди 2 години тези числа бяха съответно 32% и 36%.

Другият контраст при запитаните се наблюдава при тези, които не одобряват случващото се. Докато през 2022 г. 9% са счели, че по-скоро не харесват ситуацията, а 7% са били категорични, че не я харесват, сега тези числа са съответно 31% и 15%.

С други думи към февруари 2024 г. Украйна е разделена на два условни лагера - 44% от хората одобряват продължаването на войната, а 46% не. Това е показателно и всъщност очаквано - 2 години е дълъг период от време, за който много неща можеха да се случат „правилно”.

Но нищо такова не стана. Така например 90% от украинците харесваха Зеленски през май 2022 г., докато сега това съотношение е спаднало до едва 60% и то само този месец - вероятно заради новото назначение на генерал Сирски. Въпреки това 69% от запитаните смятат, че решението на Зеленски да отмени президентските избори, които трябваше да се състоят тази година, е правилно, в което има голяма доза ирония.

Както писахме миналата седмица, Китай отказа на настоятелната молба на Киев Пекин да действа като медиатор за мирно решение. В същото време самият руски президент Владимир Путин заяви в интервюто си с Такър Карлсън в Москва, че е склонен за мирни преговори, но само ако инициативата бъде поета от Запада или от Киев. Това, към момента, изглежда нереалистично и в този смисъл конфликтът ще продължи по настоящия си вектор.

Тази посока обаче изглежда все по-отчайваща за Украйна. В този смисъл е въпрос на време нагласите на хората да продължат да се променят към негативното.

А какво означава това за Зеленски, можем само да гадаем. Много е вероятно обаче един разрив, който силно се наблюдава от няколко месеца да се окаже ключов. Кметът на Киев Виталий Кличко изглежда все по-разочарован от Владимир Зеленски.

И вероятно той ще бъде основният му претендент за поста, когато властта реши да проведе избори - такива ще има „когато бъде отменено военното положение”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук