Силите за ПВО на Украйна унищожиха 15 крилати ракети по време на масираната ракетна атака в нощта на 1 май. Общо руските нашественици изстреляха 18 ракети, обяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

"Около 02:30 сутринта руските нашественици атакуваха Украйна от стратегически самолети – девет Ту-95 в  района на Оленегорск (Мурманска област) и два Ту-160 в района на Каспийско море", написа той в Telegram, цитиран от агенция УНИАН.

Извънредно! Нова ракетна атака срещу Украйна, мощни взривове ехтят в Киевска и други области

Той отбеляза, че руснаците са изстреляли 18 крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101 / Х-555 по Украйна, но не уточнява къде са попаднали ударите.

По-рано украински източници съобщиха за удари на дронове-камикадзета "Шахид". Поредица от експлозии имаше в Киев, където хората се криха в метрото, и в Павлоград, Днепропетровска област.

 

 

 

Станаха известни подробностите и последствията от най-мощния нощен удар по транспортния възел на въоръжените сили на Украйна - град Павлоград в Днепропетровска област.

Регионът е бил атакуван от седем ракети, някои от тях са свалени от ПВО, каза ръководителят на региона Сергей Лисак, без да посочва броя на регистрираните попадения.

По думите му в Павлоград е пострадало промишлено предприятие, избухнал е пожар. Около сто различни сгради са били повредени. Според информациите от местните източници, голяма част от тях -  след взривяване на ракетите на украинското ПВО.

Според една от версиите е поразен завод за ракети, според друга промишлената зона отново е използвана от Киев за складиране на оръжия.

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук