Според сведения на руското издание „Коммерсант”, руските власти разглеждат вариант за извеждане от Сирия на част от своите сили и средства. Сега войската на Башар Асад контролира 95% от територията на страната и вече не е нужна предишната руска поддръжка.
Военният министър Сергей Шойгу скоро обяви, че за две години руската авиация ликвидирала 948 тренировъчни лагера, 666 завода и работилници за производство на боеприпаси, 1500 единици военна техника.
 
Все още никакви окончателни решения не са взети, предупреждава изданието. Ако обаче планът се реализира, в Сирия ще остане само контингент за охрана на обектите в Хмеймим и Тартус, подразделения на военната полиция и военните съветници. Смесената авиационна група може да бъде значително съкратена, но системата за ПВО за прикриване на руските войски ще остане в Сирия.
 
В Сирия със сигурност ще останат дивизионите с зенитноракетните системи С-400 „Триумф” (разположени в Хмеймим и Масяф), прикриващата Тартус батарея със ЗРК С-300В4 и неопределено количество зенитни ракетно-оръдейни комплекс „Панцир-С1”. Със значителна доза вероятност в Сирия ще останат и руските безпилотни апарати, с чиято помощ се провежда мониторинг в зоните за деескалация в северната провинция Идлиб, централната Хомс, южната Дераа и Източна Гута край Дамаск (общо пролетените часове на БЛА за времето на кампанията надминали 96 хил часа)..
 
Главна задача вече щял стане преходът към политическо уреждане в страната, но основният проблем на правителството в някои зони е, че мнозинството от жителите „приели идеологията на терористите”, затова например освобождаването на Дейр ез-Зор е толкова сложно. Проблемен регион ще остане провинция Идлиб, където има хиляди терористи от „Джебхат ан-Нусра”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ